Mihai Diaconescu recital de pian

Marți, 22 februarie 2022, ora 19 

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ 

Recital de pian

Mihai Diaconescu

În program:

Ludwig van Beethoven – Sonata op. 109 în Mi major

Piotr Ilici Ceaikovski – “Trois Morceaux” op. 9

Modest Mussorgsky – “Tablouri dintr-o expoziție”

Intrarea este liberă

 

Filarmonica de Stat Oradea vă invită la un recital de pian, învăluit de sentimentul atât de cald al iubirii, exprimat prin lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, Piotr Ilici Ceaikovski și Modest Mussorgsky. Recitalul va fi susținut de pianistul Mihai Diaconescu la Sala Enescu-Bartók, marți în data de 22 februarie, la ora 19.00. 

Recitalul va fi deschis cu Sonata op.109 în Mi major, compusă de Ludwig van Beethoven, compozitorul unora dintre cele mai frumoase lucrări pentru pian din istoria muzicii. Lucrarea de față se află printre ultimele sonate compuse de Beethoven, iar punctul culminant este concentrat în partea a treia, unde tema principală este exprimată prin numeroase variațiuni. Sonata seduce ascultătorii prin caracterul său intim, renunțând la dramatismul puternic beethovenian și abordând un lirism special. În plus față de concentrarea atenției spre ultima parte, o altă caracteristică a sonatelor târzii ale compozitorului, este folosirea intervalului de terță în mod semnificativ. 

Trei piese op.9 de Piotr Ilici Ceaikovski sunt 3 piese separate pentru pian, dar interpretate împreună. La fel ca la Beethoven, acestea se îndepărtează de sala de concert și sunt compuse mai mult pentru a fi interpretate în saloanele intime. Prima piesă Rêverie crează impresia de improvizație liberă, cea de-a doua își exprimă destinația din titlu Polka de Salon, după denumire un dans slav adus în saloanele elegante ale vremii. În ultima piesă este evidentă influența lui Chopin, aici având de-a face din nou cu un dans slav pentru salon, de data aceasta Mazurka. Tema principală, alături de secțiunea centrală cu influențe populare, au dus la numeroase transcripții ale piesei, unele cu titlul de Valse Créole. 

Ultima parte a recitalului imprimă și mai pregnant caracterul muzicii ruse. Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgsky este o suită compusă din 10 piese, dedicate pianului. Aceasta este cea mai cunoscută lucrare pianistică a lui Mussorgsky, nelipsind din repertoriile virtuozilor pianului. De asemenea, există multiple adaptări pentru orchestră, cea mai des interpretată fiind cea a lui Maurice Ravel. Titlul programatic al suitei relevă dintr-o colecție de picturi a artistului și arhitectului Viktor Hartmann. Compozitorul și pictorul s-au întâlnit probabil în anul 1868 și au devenit rapid prieteni, datorită interesului lor comun pentru arta rusă. Inspirat de lucrările lui Hartmann, Mussorgky a exprimat plastic, în muzică, ceea ce se poate observa în picturile artistului.

 

Mihai DIACONESCU (n. 1991, Craiova) a  început să studieze pianul la vârsta de 4 ani. A absolvit cursurile Şcolii și Liceului de Artă ,,Marin Sorescu”, unde a avut-o ca mentor pe distinsa profesoară Mariana Ilie. A câştigat primul concurs de pian la vârsta de 7 ani, iar prima performanță notabilă în competițiile de interpretare a fost câștigarea Premiului I la Olimpiada Națională, la vârsta de 13 ani.

Din anul 2010 până în 2013 urmează cursurile Academiei ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldiszar. În anul 2013-2014 beneficiază de bursa Erasmus și va studia la Academia ,,Sibelius” din Helsinki. Între 2014-2018 va urma cursurile de masterat al Academiei ,,Sibelius” la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. În tot acest timp va păstra o legătura artistică foarte importantă cu Walter Krafft, sub îndrumarea căruia a avut privilegiul să fie de la o vârstă fragedă și fără de care ,,o carieră pianistică nu ar fi fost posibilă’’.

Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, când, în cadrul unui curs de maiestrie a avut ocazia să cânte pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (Filarmonica din München). Va reveni aici peste doi ani (2006), cu un recital solo.

În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale: Walter Krafft, Mihai Ungureanu, Csiky Boldiszar, Martin Hughes, Denis Pascal, Paavali Jumppanen, Mirabela Dina, Julia Mustonen, Richard Gode, Antti Siirala, Galina  Eguizarova,  Marta Gulyas, Pascal Gallois, Imai Nobuko, Felix Renggli, Mihaela Martin, Bjorn Lehmann, Axel Bauni, Krysztof Jablonski, Jean-Jaques Kantorov, Martti Rautio, Teemu Kupiaine, Hui-Ying Tawaststjerna, Julia Mustonen, Thomas Hecht.

Mihai Diaconescu a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale: Premiul al II-lea în cadrul Concursului ,,Giovanni Pianisti” (Citta del Vasto, Italia); laureat în repetate rânduri al olimpiadelor naționale de interpretare (România); Premiul I la Concursul ,,Rovered’Oro” (San Bartolomeo, Italia); Premiul I la Concursul „Liszt” (Cluj, România). Este, de asemenea, semifinalist la concursurile internaționale ,,Nordic Competition” (Suedia) și ,,Ciorlionis Competition” (Lituania).

Din 2006, Mihai Diaconescu începe o activitate concertistică extrem de puternică, iar la vârsta de 16 ani debutează ca solist, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretând Concertul nr.1 în Do major de Ludwig van Beethoven.

Este invitat să cânte frecvent în Germania, Italia, Austria. Cu ocazia comemorării compozitorului Carl Filtsch, susține în 2007 un recital la Venezia, urmat chiar de un recital de deschidere a Festivalului și Concursului „Carl Filtsch”. De altfel, activitatea concertistică acoperă deopotrivă scena românească și pe cea internațională: România (București, Craiova, Sibiu, Cluj, Brașov, Sinaia, Râmnicu Vâlcea, Sibiu), Germania (München, Dresda), Italia (Portofino, Veneția, Aosta, Como, Stressa, Montferrato, Mantova, Trieste), Austria (Viena), Armenia (Yerevan), Polonia (Gdansk), Finlanda (Helsinki, Tampere, Turku), Rusia (Moscova), Ungaria (Budapesta), Bulgaria (Sofia), Polonia (Gdansk).

Din sălile importante unde tânărul muzician a concertat, menționăm: Gasteig (München, Germania), unde a susţinut o serie de recitaluri și concerte de muzică de cameră; Sala Argenta – Palacio de Festivales (Santander, Spania); Teatro Bibiena, (Mantova, Italia). De asemenea, Mihai Diaconescu a susţinut concerte în cadrul Festivalului ,,Carl Filtsch” (Sibiu, România); Festivalul ,,Liszt” (Cluj, România); ,,Festivalul Verdi” (Aosta, Italia); Festivalul ,,Encuentro Santander 2018” (Santander, Spania).

Pe 25 octombrie 2018, Mihai Diaconescu a fost unul dintre soliștii tradiționalului concert regal, concert care are loc în fiecare an în Sala Ateneului Român, alături de Camerata Regală.

Mihai Diaconescu a avut ocazia să colaboreze cu artiști renumiți precum Serghei Lomovsky (vioara a doua din cvartetul Borodin), Ludmila Kruskhova, Pascal Gallois, Cristina Anghelescu, Filip Papa. Ca solist, Mihai Diaconescu a susținut concerte cu orchestre din România, Bulgaria și Finlanda, sub bagheta unor maeştri precum Petre Sbârcea, I. Ilarion Galați, Gheorghe Costin, Tiberiu Soare, Ovidiu Bălan, Alexandru Iosub, Mihail Agafița, Jaan Ots, Gianluigi Zampieri, Cristian Sandu, Walter Attanasi.

Date

Feb 22 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:00 pm

Location

Nagyváradi Állami Filharmónia

Organizer

Filarmonica de Stat Oradea

Other Organizers

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram
Skip to content