Eleganță și Pasiune

 Joi, 12 octombrie 2023, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu – Bartók”
CONCERT SIMFONIC

Eleganță și Pasiune

Dirijor: Andrej Vesel

Solist: Ioan Dragos Dimitriu – Pian

Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea

În program:

G. Verdi: Uvertura operei Nabucco

S. Rahmaninov: Rapsodie pe o temă de Paganini

***

W. Lutosławski:  Concert pentru orchestră

Muzica clasică poate fi asociată oricând cu eleganța. Timp de secole a fost genul de muzică ascultat la curțile nobiliare, iar moștenitorii coroanei, precum și majoritatea fetelor din familiile regale învățau să cânte la pian. Ascultată în saloane, la baluri, la evenimente importante ale familiilor de nobili, mereu muzica clasică a inspirat eleganță. Însă pentru ca aceasta să se nască, a fost nevoie întotdeauna de muzicieni pasionați, compozitori, care să îi dea viață. La curți au existat mereu compozitori angajați, care scriau în funcție de cererea primită sau alții care aveau libertatea să compună după propriul plac. Astfel, muzica clasică este cea care îmbină atât de frumos „Eleganța și pasiunea”. Concertul cu titlul deja dezvăluit va avea loc joi, 12 octombrie, la ora 19.00, la sala de concerte „Enescu – Bartók”. Dirijorul Andrej Vesel, alături de pianistul Ioan Dragoș Dimitriu vor fi cei care vor aduce eleganța de la curțile nobiliare din Italia, Imperiul Țarist și Polonia. Pasiunea lui Verdi în ceea ce privește compoziția a fost renăscută prin opera „Nabucco”, după o perioadă în care compozitorul renunțase la scris din cauza unor traume familiale. Uvertura operei va fi cea care va deschide concertul orădean. Eleganța și pasiunea se pot contopi, atunci când este vorba de muzică, chiar și îmbinând două gândiri diferite: cea a unui compozitor rus de secol XX, Sergei Rahmaninov, cu cea a unui italian din secolul XIX, Niccolò Paganini. Această contopire a rezultat în lucrarea „Rapsodie pe o temă de Paganini” de Rahmaninov. Ultima lucrare din concert se apropie și mai mult de zilele noastre. Dacă Frédéric Chopin a fost compozitorul polonez cel mai apreciat, pasiune pentru muzica clasică a fost continuată și de cei care au urmat. Din școala de compoziție poloneză s-a ridicat un alt compozitor, care a scris lucrări strălucite, una dintre acestea fiind cea care va închide concertul orădean: „Concertul pentru orchestră” de Witold Lutosławski.

Hospitality Partner: Astoria

Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Bösendorfer, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Visit Oradea, STIHL, Optimedia, Vernicolor Romania, PMA Invest, Connect Group, Utopium SRL Oradea, Floraria Non Stop Natalie, Shabby Events, Duran’s

Parteneri media: Zile și Nopți Oradea, Bihoreanul, Crișana și Bihari Napló.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea 

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea 

Vă așteptăm!

Echipa Filarmonicii de Stat Oradea

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

oct. 12 2023

Time

7:00 pm - 9:00 pm

Labels

Cumpără bilet

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site.