Beethoven – MISSA SOLEMNIS

 Joi, 21 septembrie 2023, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu – Bartók”
CONCERT VOCAL – SIMFONIC

Beethoven – MISSA SOLEMNIS

Dirijor: Cristian Oroșanu

Solist: Diana Țugui – Sopran

Antonela Bârnat – Alto

Marius Budoiu – Tenor

David Pogana – Bariton

Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea

Corul Kodály din Drebrecen

În program:

L. v Beethoven – Missa Solemnis

Filarmonica de Stat Oradea a ales să deschidă stagiunea 2023-2024 pe notele scrise de Beethoven, impunând astfel caracterul inovativ al unei noi stagiuni și complexitatea de evenimente care se vor regăsi pe programele lunilor următoare. „Missa Solemnis” este lucrarea care va fi adusă în fața publicului orădean de către Filarmonica de Stat, îmbinând astfel forța artistică a celor două ansambluri ale instituției: Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea, alături de aceștia urcând pe scenă și Corul „Kodály” din Debrecen. De asemenea, distribuția va fi completată de soliștii-invitați, artiști consacrați pe scenele din România și din străinătate.Astfel, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, vor urca pe scenă: soprana Diana Țugui, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Marius Budoiu și baritonul David Pogană.

„Missa Solemnis în Re Major, op. 123”, este o lucrare religioasă amplă, scrisă de către Ludiwg van Beethoven între anii 1819-1823, în aceeași perioadă în care a fost compusă și celebra sa „Simfonie a IX-a”. Premiera sa a avut loc la 7 aprilie 1824 la Sankt Petersburg, sub auspiciile Prințului Nikolai Galitzin. Ulterior, la Viena a fost prezentată cu o lună mai târziu într-o variantă incompletă, dirijată de către compozitor. Lucrarea nu este doar una dintre cele mai semnificative piese orchestrale scrise de către compozitorul german, ci și una dintre capodoperele genului.  Remarcându-se prin forța lucrărilor orchestrale, „Missa Solemnis” este cea de-a doua lucrare din acest gen scrisă de Beethoven, prima fiind „Missa în Do Major, op. 86”. Cea de-a doua lucrare a fost dedicată arhiducelui Rudolf al Austriei, arhiepiscop de Olomouc, care era un bun prieten al compozitorului. Astfel, pe copia partiturii primită de Rudolf a fost însemnată dedicația „Von Herzen – Möge es wieder – Zu Herzen gehn!” (Din inimă, fie să meargă la inimă).

 

Hospitality Partner: Astoria

Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Bösendorfer, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, , Floraria Non Stop Natalie, Shabby Events, Duran’s

Parteneri media: Zile și Nopți Oradea, Bihoreanul, Crișana, Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea 

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea 

Vă așteptăm!

Echipa Filarmonicii de Stat Oradea

Date

Sep 21 2023
Expired!

Time

7:00 pm - 9:00 pm

Labels

Cumpără bilet

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Organizer

Filarmonica de Stat Oradea

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram
Skip to content