În anul 1997, pornind de la nucleul oferit de Camerata Felix căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, din inițiativa directorului filarmonicii, Romeo Rîmbu, ia naștere Corul Filarmonicii din Oradea.

Dirijorul Avram Geoldeș spunea: „… Corul Filarmonicii reprezintă o verigă indispensabilă a vieții muzicale orădene. Prin el activitatea concertistică locală se va colora esențial, oferind instituției largi posibilități de diversificare repertorială în sensul cultivării sistematice a creațiilor vocal-simfonice”.

Avram Geoldeș se dedică total creșterii și formării Corului Filarmonicii de Stat din Oradea, curând lista repertorială a ansamblului deținând peste 200 de titluri, acoperind, practic, toate epocile stilistice, dar și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, opera, simfonie cu cor etc.

Pe lângă vastul repertoriu abordat corul și-a adăugat în palmares, sub mâna dirijorului Avram Geoldeș, un C.D. cu „Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur” de Liviu Comes (1998) și un C.D. editat la Viena (1999).

La 28 august 2005 dirijorul Avram Geoldeș trece în neființă, lasându-i pe toți cei care l-au cunoscut profund îndurerați. Corul, a cărui ctitor și formator se stinsese, își propune să continue activitatea în același spirit al creațiilor artistice de valoare.

Stagiunea 2005 – 2006 găsește corul într-o perioadă de tranziție, dirijorul lui fiind tânăra Carmen Bocioc (n. 1978), absolventă a Facultății de Muzică din Oradea, discipol direct al dirijorului Avram Geoldeș. Studiind în facultate arta dirijatului coral tocmai cu maestrul Geoldeș, Carmen Bocioc s-a străduit să mențină corul la același nivel profesional, abordând cu seriozitate și succes lucrări precum: „Oratoriul Bizantin de Paști” de Paul Constantinescu, „Messias” de Händel, „Requiem” de Mozart sau „Ultimele 7 cuvinte ale lui Isus pe cruce” de Cesar Franck.

Din toamna anului 2006 până în prezent la cârma Corului Filarmonicii îl regăsim pe dirijorul Lászlóffy Zsolt (n. 1973). Dirijor, doctor în compoziție (Academia de Muzică din Budapesta), lector universitar la Universitatea Creștină Partium din Oradea, Lászlóffy Zsolt este un artist contemporan al carei formare se află strâns legată de renumita și apreciata școală muzicală clujeană, precum și de importante centre muzicale europene din Austria (Wiener Musikseminar), Germania (Stockhausen-Kurse), Franța, Italia și Ungaria.

Lászlóffy Zsolt aduce cu sine un suflu nou în viața ansamblului, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție, fapt ce se poate observa de altfel și în creațiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa: „Advent Antiphons” de Bob Chilcott, „Messa în Sol major” de Francis Poulenc, „O sacrum convivium” de Olivier Messiaen sau „Tatăl Nostru”  de Ovidiu Iloc (membru al corului), „Te Deum” de Kodály Zoltán, „Miorița” de Sigismund Toduță.

Având o pregătire profesională înaltă, Lászlóffy Zsolt a îmbogățit repertoriul corului, acesta apărând periodic nu numai în concerte vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar și în concerte a cappella sau spectacole de operă.

Deși este un cor relativ tânăr, cei peste 20 de ani de activitate au transformat Corul Filarmonicii din Oradea într-un cor cu tradiție, care poate aborda cu seriozitate orice epocă stilistică sau gen muzical specific unui astfel de ansamblu. Acest cor și-a găsit în Oradea un mediu prielnic de manifestare, absolvenții Facultății de Muzică, ai Universității Creștine Partium și ai Universității Emanuel fiind surse inepuizabile de talent pentru activitatea ansamblului, dar și prin prisma publicului meloman, un adevărat susținător, participant activ și indispensabil al vieții muzicale corale orădene.

Facebook
Instagram
Skip to content