Autumn whims

Dinah Bianchi – Vitula
Johannes Brahms – Concerto for violin and orchestra in D major, op. 77
Nikolai Rimsky-Korsakov– Spanish whim, op.34

Conductor: Romeo Rimbu
Soloist: Remus Rîmbu

Date

Nov 25 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Szeszélyes Ősz

2021. november 25. csütörtök, 19 óra

Enescu – Bartók hangversenyterem 

SZIMFONIKUS HANGVERSENY

 

Szeszélyes Ősz

Műsoron:

Dinah Bianchi – Vitula

Johannes Brahms – D-dúr hegedűverseny, op. 77

Nikolai Rimsky-Korsakov- Spanyol capriccio, op. 34

 

Közreműködik: Remus Rîmbu

Vezényel: Romeo Rîmbu

Date

Nov 25 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Toamna capriciilor

Joi, 25 noiembrie 2021, ora 19 | Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ  | CONCERT SIMFONIC

Toamna capriciilor

În program:

Dinah Bianchi – Vitula

Johannes Brahms – Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77

Nikolai Rimsky-Korsakov- Capriciu spaniol, op.34

Solist: Remus Rîmbu

Dirijor: Romeo Rîmbu

Dinah Bianchi este o compozitoare americană care surprinde publicul cu lucrări proaspete prin contemporaneitatea și complexitatea lor. Lucrarea Vitula surprinde publicul într-un mod plăcut, aceasta subliniind identitatea viorii. Titlul lucrării trimite la etimologia instrumentului, „vitula” fiind originea latină a viorii și totodată numele zeiței romane ce simbolizează bucuria dobândită prin victorie. La rândul său, cuvântul „vitula” provine de la ”vita” (viață), deoarece muzica și viața există doar împreună și dau posibilitatea omului de a transforma mintea, trupul și sufletul. Așadar, lucrarea exemplifică puterea prin vitalitate, bucurie și victorie prin frumusețea viorii.

Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77 de Johannes Brahms a fost compus în anul 1878 și dedicat violonistului Joseph Joachim, un prieten al compozitorului. În opinia violonistului, acesta este unul dintre cele 4 concerte mari de vioară germane. Alături de concertul brahmsian se mai situează o lucrare beethoveniană, o alta compusă de Max Bruch și probabil cea mai valoroasă, scrisă de Mendelssohn. Premiera Concertului în Re major, op. 77 a avut loc la Leipzig în prima zi a anului 1879, avându-l la pupitru chiar pe Johannes Brahms, iar în calitate de solist pe Joseph Joachim.

Compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov s-a inspirat din folclorul iberic pentru a compune Capriciul spaniol, op. 34. Lucrarea a fost compusă în anul 1887 și este împărțită în 5 părți. Primul fragment, denumit Alborada, reprezintă un dans incitant din muzica Asturiei. Variazioni, cea de-a doua parte evidențiază cornul, tema fiind preluată apoi de alte instrumente în diferite variațiuni. Din nou Alborada în partea a treia, dar într-o altă cheie și cu o instrumentație diferită, apoi Scena e canto gitano (Scenă și cântec țigănesc), bogat în cadențe și sonorități ale instrumentelor de percuție. În final, Fandango asturiano este un dans energic provenit tot din regiunea Asturia, care se finalizează din nou cu tema Alboradei.

Remus Rîmbu este un tânăr violonist în plină ascensiune profesională. Acesta a absolvit studiile de licentă la Universitatea Privată de Muzică din Viena, iar masterul la Conservatorul din Amsterdam. Unul dintre distincțiile dobândite de tânărul violonist este Premiul I la Concursul Internațional pentru Tineri Violoniști Arthur Grumiaux din Belgia, în anul 2005. Remus Rîmbu susține recitaluri și concerte în România, dar și în Grecia sau Statele Unite ale Americii.

Dirijorul Romeo Rîmbu este profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este completată de concertele în care evoluează în calitate de oboist. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.

 

Parteneri: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Durans.

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea

Vă așteptăm!

Echipa Filarmonicii de Stat Oradea

Date

Nov 25 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content