Recital cvartet de coarde

Marți, 29 martie 2022, ora 19

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ

Recital cvartet de coarde

Festivalul primăverii

În program:

Mieczyslaw Weinberg – Cvartetul de coarde nr. 4, op.20 

Ludwig van Beethoven – Cvartetul de coarde nr. 8 în mi minor, op.59 (Rasumovsky nr. 2)

Cvartetul Arcadia

Ana Török – vioară I 

Răsvan Dumitru – vioară II

Traian Boală – violă

Zsolt Török – violoncel

Marți, 29 martie la ora 19.00, în cadrul Festivalului Primăverii va avea loc un recital susținut de Cvartetul Arcadia la Sala Enescu-Bartok. Acesta este format din membrii Ana Török – vioară I, Răsvan Dumitru – vioară II, Traian Boală – violă și Zsolt Török – violoncel. Programul propus de cei 4 instrumentiști cuprinde lucrările  Cvartet de coarde nr. 4, op.20 de Mieczysław Weinberg și Cvartetul de coarde nr. 8 în mi minor, op.59 de Ludwig van Beethoven.

Compozitor de origine poloneză, Mieczysław Weinberg este considerat un compozitor apreciat sub valoarea sa reală. Acesta a trăit în Rusia secolului XX și a s-a numărat printre prietenii apropiaț ai lui Dimitry Șostakovici, poate chiar fiind umbrit de faima acestuia. Totuși, creația post-modernă a polonezului începe să fie descoperită și apreciată în lumea culturală contemporană. Stilul său componistic îmbină forma contemporană cu cea tradițională, crează un limbaj individual influențat de Șostakovici cu accente de origine ebraică, poloneză sau moldovenească, la care se adaugă un sens formal unic, o armonie și o culoare demne de apreciat. Moștenirea pe care o lasă auditoriului în prag de secol XXI este compusă din 17 cvartete de coarde, peste 20 de simfonii, numeroase sonate pentru instrumente solo, muzică de operă și de film.

Recitalul este completat de lucrarea unui compozitor consacrat, care datează din anul 1806. Ludwig van Beethoven a scris Cvartetul de coarde nr. 8 în mi minor, op.59 în aceeași perioadă componistică cu Simfonia Eroica dar și alte lucrări masive cu caracter revoluționar. Colecția de cvartete op. 59 este dusă la o scară cosmică, evadând din tiparul muzicii de cameră și îndreptându-se hotărâtor spre sala de concert. Dacă lucrările timpurii dedicate muzicii de cameră erau compuse pentru plăcerea muzicienilor aristocrați amatori, lucrarea de față a fost scrisă pentru unul dintre cele mai apreciate cvartete de coarde din Viena, condus de violonistul Ignaz Schuppanzigh. În plus, trio-ul de cvartete op. 59 poartă și numele de Razumovsky, deoarece a fost comandat de ambasadorul rus de la Viena, Andreas Razumovsky.

 

Partener principal: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Universitatea Emanuel, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania și Plusz FM.

Date

Mar 29 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:20 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content