The music of contrasts

Thursday, December 9, 2021, 7 p.m.
“Enescu – Bartók” concert hall
SIMPHONIC CONCERT

In the program:
Franz Schubert – Italian-style overture in D major, D. 590
Max Bruch – Concert no. 1 for violin and orchestra in G minor, op. 26
Franz Schubert – Symphony III in D major, D. 200

Soloist: Nagy Kálmán
Conductor: Alpaslan Ertüngealp

Date

Dec 09 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Kontrasztok muzsikája

2021. december 09. csütörtök, 19 óra

Enescu – Bartók hangversenyterem 

SZIMFONIKUS HANGVERSENY

În program / Műsoron:
Franz Schubert – Uvertura în stil italian în Re major, D. 590 / D-dúr nyitány olasz stílusban, D. 590

Max Bruch – Concert nr. 1 pentru vioară și orchestră în sol minor, op. 26/ 1., g-moll hegedűverseny, op. 26

Franz Schubert – Simfonia a III-a în Re major, D. 200 / 3., D-dúr szimfónia, D. 200

 

Közreműködik: Nagy Kálmán

Vezényel: Alpaslan Ertüngealp

2021.12.09-én, csütörtökön 19.00 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia egy különleges hangversenyre várja a mélyen tisztelt közönséget. Az est folyamán,  az Enescu-Bartók teremben a német Romantika zenéje fog felcsendülni.

 Ertungealp Alpaslan karnagy vezényletével a zenekar Franz Schubert D-dúr nyitányát olasz stílusban, D. 590, illetve 3., D-dúr szimfóniáját, D. 200, mutatják majd be. Ugyanakkor, Nagy Kálmán hegedűművész előadásában, Max Bruch 1., g-moll hegedűversenye, op. 26 hangzik majd el.

Date

Dec 09 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Muzica contrastelor

Joi, 09 decembrie 2021, ora 19

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ

CONCERT SIMFONIC 

În program:
Franz Schubert – Uvertura în stil italian în Re major, D. 590

Max Bruch – Concert nr. 1 pentru vioară și orchestră în sol minor, op. 26

Franz Schubert – Simfonia a III-a în Re major, D. 200

Solist: Nagy Kálmán

Dirijor: Alpaslan Ertüngealp

În creația lui Franz Schubert, compozitor austriac de la începutul secolului al XVIII-lea, rigorile Clasicismului sunt încă prezente. Cu toate acestea, Schubert este considerat ca fiind reprezentant al Romantismului incipient. Creația sa cuprinde  peste 600 de lieduri, 7 simfonii, dar și muzică sacră, opere, concerte și lucrări instrumentale.

Uvertura în stil italian în Re major, D. 590 a fost compusă în paralel cu Uvertura în stil italian în Do major, D. 591, motiv pentru care cele două lucrări poartă și denumirea de uverturi-pereche. Satisfacția și mulțumirea, sunt motive care l-au determinat pe compoziotrul austriac să utilizeze teme ale Uverturii în stil italian în Re major, D. 590,  și în creația de mai târziu. 

O lucrare mai complexă a lui Franz Schubert este Simfonia a III-a în Re major, D. 200. Compusă înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, lucrarea orchestrală a avut parte de aceeași soartă, precum multe alte lucrări ale sale, fiind publicată abia în anul 1884, la aproape 60 de ani după moartea compozitorului.

Dacă la Franz Schubert  caracteristicile muzicii romantice se întrezăresc doar, nu putem să afirmăm același lucru despre muzica lui Bruch. Compozitor german, profesor și dirijor, Max Bruch s-a afirmat în plin Romantism  cu cele peste 200 de lucrări, cele mai reprezentative fiind Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în sol minor, op. 26 și Fantezia Scoțiană pentru vioară ș orchestră în Mi bemol Major, Op. 46.

Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în sol minor, op. 26 a fost finalizat în anul 1866. Cu ajutorul violonistului Joseph Joachim, în urma premierei, lucrarea a suferit mici revizuiri  și a fost readusă în fața publicului în 1868. Dragostea și atracția compozitorului pentru muzica folclorică se simte încă din primele măsuri ale piesei. Totodată, concertul dedicat viorii se remarcă prin pasaje înălțătoare, printr-o scriitură amplă și înflăcărată a orchestrei. În ceea ce privește instrumentul solist, partitura acestuia este învelită în virtuozitate, cuprinzând întreg ambitusul viorii. 

Violonistul Nagy Kálmán, solistul serii, a început studiul instrumentului în orașul său natal, Târgu-Mureș, urmând apoi cursurile univeritare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din anul 2003 a devine membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. În anii care au urmat, participă la cursuri de măiestrie susținute de Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor și Klaus Maetzl. De asemenea susține concerte în calitate de solist, la Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, dar și Statele Unite ale Americii, Ungaria și Japonia. În prezent este concert maestru al Filarmonicii de Stat Oradea.

Dirijorul Ertüngealp Alpaslan și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Istanbul, acolo unde a studiat pianul. Mai apoi, devine licențiat al Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, unde continuă studiul pianului și pe cel al artei dirijorale. În anul 2002, Alpaslan este câștigător al Competiției Internaționale de Dirijat „Dimitris Mitropoulos” din Atena, moment în care se afirmă și ca dirijor. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre renumite precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra.

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte a Universității din Oradea, Liceul de Arte Oradea, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Duran’s, Broderie cu suflet și Topogeoterm

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania și Plusz FM.

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea

Vă așteptăm!

Echipa Filarmonicii de Stat Oradea

Date

Dec 09 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content