Make music not war

MOLDO CRESCENDO

 

MAKE MUSIC

NOT WAR

 

DAN-IULIAN DRUȚAC – HEGEDŰ

JAN SEKACI – GORDONKA

MARCEL LAZĂR – ZONGORA

 

Date

Apr 19 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Make music not war

MOLDO CRESCENDO

 

MAKE MUSIC

NOT WAR

 

DAN-IULIAN DRUȚAC – VIOLIN

JAN SEKACI – CELLO

MARCEL LAZĂR – PIANO

 

In the program

J. Haydn – Trio “Gypsy”

L. van Beethoven – Trio “Ghost” op. 70 no. 1

E. Grieg – Trio Andante con Moto (1878)

D. Shostakovich – Trio no. 2 op. 67 (1944)

 

Date

Apr 19 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Make music not war

MOLDO CRESCENDO

 

MAKE MUSIC

NOT WAR

 

DAN-IULIAN DRUȚAC – VIOARĂ
JAN SEKACI – VIOLONCEL
MARCEL LAZĂR – PIAN

 

În program:

J. Haydn – Trio “Gypsy”

L. van Beethoven – Trio “Ghost” op. 70 nr. 1

E. Grieg – Trio Andante con Moto (1878)

D. Shostakovich – Trio nr. 2 op. 67 (1944)

 

 

Dan-Iulian Druțac s-a născut la Chișinău, Moldova. Primii pași în lumea muzicii Dan-Iulian i-a făcut la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu ajutorul profesoarei Iulia Luță. La vârsta de nouă ani profesoara lui de vioara a devenit D-na Galina Buinovschi. În scurt timp, el a început să concerteze în Moldova, România, Ucraina, Germania, Italia. De asemenea, este laureat a multor concursuri din Moldova, România, Ucraina, Belorusia, Bulgaria, Republica Cehă, Armenia și Regatul Unit. În 2013, Dan-Iulian a câștigat prima ediție a Concursului Internațional de Muzica de la Whitgift. Lui i s-a acordat Premiul Mare și Premiul Întîi, care i-a oferit o oportunitate rară de a studia pe baza unei burse la Whitgift School. Din Septembrie 2013, Dan-Iulian a studiat cu David Takeno, motiv pentru care a dat la admitere în 2015 și respectiv, a absolvit conservatorul Guildhall School of Music & Drama de la Londra în 2019. Una din realizările sale a fost concertul de la Royal Festival Hall, unde a cânta Concertul pentru vioară și orchestră de Alexander Glazunov inclusiv pentru prințul Andrew. La moment, Dan-Iulian studiază la Madrid cu profesorul Zakhar Bron.

 

 

Născut la Oradea in 2001, Jan Sekaci își începe studiul violoncelului la vârsta de 10 ani după o nereușită încercare a viorii. In 2014 decide sa și continue dezvoltarea urmând un an la C.N.M. “Sigismund Toduță” din Cluj iar apoi sa plece in 2015 la București unde studiază la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” la clasa Profesorului Octavian Lup pana in anul 2020. In prezent este student al academiei Barenboim-Said din Berlin, la clasa Profesorului Frans Helmerson.

De-alungul anilor a participat la numeroase concursuri unde talentul și munca i-au fost recunoscute de la o vârsta frageda: Marele premiu la concursul “Sigismund Toduta” 2014 Deva, Marele premiu la concursul național “Alexandru Moroșanu” 2015 București, Marele Premiu la concursul “Paul Constantinescu”, Marele Premiu la concursul „George Georgescu” si premiul 1 la olimpiadele naționale de muzica in anii 2015-2019.

Succesul internațional se remarca prin rezultatele: premiul 1 la concursul „Klaipeda International Cello Festival and Competition” 2017, premiul 1 la concursul International „ProArt Competition” 2017 Ucraina, și cea mai recenta reușită este Premiul 1 la faimosul concurs “Johannes Brahms” 2021 din Austria unde a mai primit și un premiu special din partea dirijorului Yuki Miyagi: un concert cu Filarmonica din Praga programat in stagiunea următoare cu concertul op.104 de Antonín Dvořák.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de: Marin Cazacu, Octavian Lup, Mihai Marica, Razvan Suma, Valentin Radutiu, Denis Severin, Frans Helmerson, Romain Garioud, Raphael Pidoux.

In anul 2018, Jan a fost selectat sa participe ca membru activ al cursurilor de la Academia Kronberg sub îndrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt.

Participa in prezent pentru al 3 lea an consecutiv la Classe d’Excellence de Gautier Capuçon ce ia loc la Fundația Louis Vuitton din Paris.

Cântă la un violoncel italian creat de Giuseppe Fiorini in anul 1925 la Roma.

 

Marcel Lazăr s-a născut în 1993 la Chișinău într-o familie de intelectuali. Începe să cânte la pian la 7 ani, însă doar ca un hobby. La sugestia mai multor muzicieni, la 10 ani părinții îl transferă la Școala de Arte ”Alexei Stârcea” din Chișinău unde începe studiul pianului profesionist cu Larisa Lobovskaia, iar în următorii doi ani câștigă Premiul II la concursul Carl Czerny din Piatra-Neamț și Premiul I la concursul Pro-Piano din București.

La 13 ani este transferat la Liceul de Muzică ”Ciprian Porumbescu” în clasa prof. Gaiană Teseoglu, timp în care câștigă Premiul I la concursul Dinu Lipatti, Iași, Premiul I la concursul Clapele Fermecate, Chișinău, Premiul II și Premiul pentru cea mai bună interpretare a piesei obligatorii la concursul Eugen Coca, Chișinău.

După finisarea studiilor liceale obține o bursă de studiu din partea statului Român la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde studiază în clasa prof. Daniel Goiți. Aici debutează în calitate de solist cu Orchestra Academiei de Muzică ”Gh. Dima” interpretând concertul pentru pian de Edvard Grieg. Tot aici obține Premiul II la Concursul Mozart la categoria duo și trio.

În 2015 obține o bursă Erasmus+ ce îi permite să studieze un an la una din cele mai prestigioase universități din lume, Universitatea Mozarteum Salzburg, în clasa prof. Tunde Kurucz. După absolvirea ciclului de licență la Cluj-Napoca, continuă un masterat la Universitatea de Muzică din București, în clasa prof. Dana Borșan. La București obține Bursa de Excelență oferită celor mai buni studenți cât și o bursă de studiu oferită de Fundația Principesa Margareta a României. În

2020 își prezintă teza de masterat la București, iar în 2021 este admis la un alt masterat, în muzică de cameră la Universitatea de Muzică din Viena, clasa prof. Avedis Kouyoumdjian, unde își continuă studiile până în prezent.

În afară de activitatea de muzician, Marcel Lazăr are o activitate social-cultural bogată. În 2015 fondează festivalul de muzică clasică Moldo Crescendo cu scopul de a aduce muzica clasică cântată la nivel înalt publicului de acasă. De atunci a organizat 6 ediții ale festivalului – peste 50 de concerte în peste 20 de localități din Moldova și România. În afară de cele 6 ediții ale festivalului, organizează multiple concerte și proiecte caritabile (Concert pe Întuneric, Moldo Crescendo Explică, etc.). Festivalul Moldo Crescendo se bucură de susținerea de Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Direcția Cultură a Primăriei, ICR București, Ambasada Ungariei, Lituaniei, României în Moldova, cât și multiple companii private care se află printre sponsorii festivalului.

De-a lungul anilor a evoluat pe scene din România, Ucraina, Rusia, Franța, Elveția, Austria și Italia, solo, dar și alături de nume notorii ale scenei internaționale – Valentina Nafornița, Anton Martynov, Roman Mints, Alexandra Panfili, Alexandra Tirsu, Diana Ketler ș.a.

 

Date

Apr 19 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content