Érzelem és Fény
Emoție și Lumină
Joi, 16 decembrie 2021, ora 19
Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ
CONCERT SIMFONIC
În program:
Johannes Brahms
Concert nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 83
Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a
Solist: Demény Balázs
Dirijor: Jankó Zsolt
Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert învăluit de muzica brahmsiană. Joi, 16 decembrie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartok va avea loc concertul intitulat Johannes Brahms care va cuprinde două lucrări simfonice: Concert nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 83 și Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a. În cadrul serii, solist va fi pianistul Demény Balázs, iar orchestra va fi condusă de maestrul Jankó Zsolt.
Johannes Brahms a fost un compozitor german din perioada romantică, care și-a regăsit împlinirea profesională la Viena, acolo unde a trăit o bună parte a vieții. În calitate de compozitor, Brahms a fost privit atât ca unul tradiționalist, cât și inovator, iar muzica sa își are rădăcinile în tehnicile componistice ale Clasicismului. Mai mult de atât, compozitorul este adesea asociat cu conaționalul său, Beethoven, pentru stilul simfonic abordat.
Primele două concerte de pian compuse de Brahms au fost separate de o perioadă lungă, de 22 de ani. La Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 83 compozitorul a lucrat timp de 3 ani, ceea ce denotă strictețea cu care compunea și critica puternică de sine. Ironic, compozitorul vorbea adesea despre concert, denumindu-l „o piesă scurtă de pian”, referindu-se de fapt la o lucrare masivă, de dimensiuni ce depășeau concertele acelor vremuri. Concertul a avut premiera la Budapesta în anul 1881, avându-l ca solist chiar pe virtuozul pianist Johannes Brahms.
Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a mai poartă denumirea de Variațiunile Sfântului Anton, deoarece se bazează pe o temă în Si Bemol Major din Coralul Sfântului Anton. Lucrarea de față conține opt variațiuni, derivate din tema de bază, la care se adaugă finalul. Piesa a fost publicată în anul 1873 în două variante: prima pentru două piane, iar cea de-a doua pentru orchestră, aceasta din urmă putând fi ascultată în concertul orădean. Varianta pentru orchestră este preferată de obicei, despre aceasta spunându-se chiar că ar putea fi prima variațiune compusă pentru orchestră în istoria muzicii. Cu toate acestea, critica muzicală nu susține această afirmație, fiind atestate lurări variaționale orchestrale mai vechi.
Demény Balázs face parte din generația tineilor pianiști de excepție. În palmaresul său se regăsesc distincții importante, precum premiului I la concursurile internaţionale de pian Ile de France, Hans von Bülow şi Carl Filtsch. Parcursul său profesional l-a purtat pe scene din Ungaria, Germania, Italia sau România, unde s-a afirmat prin interpretări de înalt nivel artistic. Demény Balázs a înregistrat mai multe albume în calitate de solist, unul dintre acestea fiind albumul intitulat „Schumann-Bartók” înregistrat la Budapest Music Center.
Janko Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția. Timp de cinci ani a fost dirijor asistent la Orchestra Festival din Budapesta, iar în prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din străinătate și din țară.
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte a Universității din Oradea, Liceul de Arte Oradea, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Duran’s, Broderie cu suflet și Topogeoterm
Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania și Plusz FM.
Urmăriți-ne pe:
www.facebook.com/filarmonicaoradea
https://www.instagram.com/filarmonicaoradea
Vă așteptăm!
Echipa Filarmonicii de Stat Oradea