Emotion and Light

Thursday, December 16, 2021, 7 p.m.

“Enescu – Bartók” concert hall

SIMPHONIC CONCERT

In the program:

Johannes Brahms

Concert no. 2 for piano and orchestra in B flat major, op. 83

Variations on a Theme by Haydn, op. 56a

Soloist: Demény Balázs

Conductor: Jankó Zsolt

Date

Dec 16 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Érzelem és Fény

2021. december 16. csütörtök, 19 óra

Enescu – Bartók hangversenyterem 

SZIMFONIKUS HANGVERSENY

 

Johannes Brahms

Műsoron:

2. zongoraverseny B-dúr, op. 83

Variációk egy Haydn-témára, op. 56a

 

Közreműködik: Demény Balázs

Vezényel: Jankó Zsolt

 

Date

Dec 16 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Emoție și Lumină

Joi, 16 decembrie 2021, ora 19

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ

CONCERT SIMFONIC

În program:

Johannes Brahms

Concert nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 83

Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a

Solist: Demény Balázs

Dirijor: Jankó Zsolt

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert învăluit de muzica brahmsiană. Joi, 16 decembrie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartok va avea loc concertul intitulat Johannes Brahms care va cuprinde două lucrări simfonice: Concert nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 83 și Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a. În cadrul serii, solist va fi pianistul Demény Balázs, iar orchestra va fi condusă de maestrul Jankó Zsolt.

Johannes Brahms a fost un compozitor german din perioada romantică, care și-a regăsit împlinirea profesională la Viena, acolo unde a trăit o bună parte a vieții. În calitate de compozitor, Brahms a fost privit atât ca unul tradiționalist, cât și inovator, iar muzica sa își are rădăcinile în tehnicile componistice ale Clasicismului. Mai mult de atât, compozitorul este adesea asociat cu conaționalul său, Beethoven, pentru stilul simfonic abordat.

Primele două concerte de pian compuse de Brahms au fost separate de o perioadă lungă, de 22 de ani. La Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 83 compozitorul a lucrat timp de 3 ani, ceea ce denotă strictețea cu care compunea și critica puternică de sine. Ironic, compozitorul vorbea adesea despre concert, denumindu-l „o piesă scurtă de pian”, referindu-se de fapt la o lucrare masivă, de dimensiuni ce depășeau concertele acelor vremuri. Concertul a avut premiera la Budapesta în anul 1881, avându-l ca solist chiar pe virtuozul pianist Johannes Brahms.

Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a mai poartă denumirea de Variațiunile Sfântului Anton, deoarece se bazează pe o temă în Si Bemol Major din Coralul Sfântului Anton. Lucrarea de față conține opt variațiuni, derivate din tema de bază, la care se adaugă finalul. Piesa a fost publicată în anul 1873 în două variante: prima pentru două piane, iar cea de-a doua pentru orchestră, aceasta din urmă putând fi ascultată în concertul orădean. Varianta pentru orchestră este preferată de obicei, despre aceasta spunându-se chiar că ar putea fi prima variațiune compusă pentru orchestră în istoria muzicii. Cu toate acestea, critica muzicală nu susține această afirmație, fiind atestate lurări variaționale orchestrale mai vechi.

Demény Balázs face parte din generația tineilor pianiști de excepție. În palmaresul său se regăsesc distincții importante, precum premiului I la concursurile internaţionale de pian Ile de France, Hans von Bülow şi Carl Filtsch. Parcursul său profesional l-a purtat pe scene din Ungaria, Germania, Italia sau România, unde s-a afirmat prin interpretări de înalt nivel artistic. Demény Balázs a înregistrat mai multe albume în calitate de solist, unul dintre acestea fiind albumul intitulat „Schumann-Bartók” înregistrat la Budapest Music Center.

Janko Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția. Timp de cinci ani a fost dirijor asistent la Orchestra Festival din Budapesta, iar în prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din străinătate și din țară.

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte a Universității din Oradea, Liceul de Arte Oradea, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Duran’s, Broderie cu suflet și Topogeoterm

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania și Plusz FM.

 

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea 

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea 

 

Vă așteptăm!

Echipa Filarmonicii de Stat Oradea

 

Date

Dec 16 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content