Invitație la dans | INITIO22

Joi, 30 iunie 2022, ora 20

Filarmonica de Stat Oradea

Sala de concerte „Enescu-Bartók”

Concert Orchestra de coarde

Invitație la dans

Dirijor: Cristian Sandu

În program: 

Johann Sebastian Bach – Air on G din Suita nr. 3 pt orchestra

Wolfgang Amadeus Mozart – Divertisment in D KV 136

Antonín Dvořák – Serenada pt coarde

Pietro Mascagni: Cavalleria rusticană – Intermezzo

Béla Bartók – Dansuri populare românești

 

Absolvent al Liceului de Artă din Târgu Mureș, Cristian Sandu și-a continuat studiile la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, specializările dirijat cor, dirijat orchestră, muzicologie iar în prezent este conferențiar universitar dr. în cadrul aceleiași instituții. Format sub îndrumarea maeştrilor Victor Dumănescu și Petre Sbârcea, debutează ca dirijor în 2004 la pupitrul Operei Naționale Române din Cluj. În 2007 absolvă cursurile Academiei Internaționale de Dirijat “Ilya Musin” din Sankt-Petersburg, clasa Leonid Korchmar iar în perioada 2015-2019 beneficiază de îndrumările lui Nello Santi, dirijor pe care îl asistă în teatrele San Carlo din Napoli, La Fenice din Venezia, Teatro alla Scala din Milano sau Opera din Zurich.

Recunoasterea sa profesională este validată și de câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional de Dirijat Orchestră “Jeunesses Musicales” (București 2010).  În același an obţine doctoratul în muzică cu cercetarea Stilemele verismului în evoluţia operei moderne.

Cu un amplu repertoriu în genurile simfonic, operă sau muzică sacră, colaborează cu Opera Naţională Română Cluj, Opera Maghiară Cluj, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Craiova, Opera Brașov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă Galaţi, Orchestra de Cameră Radio București, Filarmonicile de Stat din Cluj, Iaşi, Sibiu, Satu Mare, Arad, Oradea, Târgu-Mureş, Botoşani, Bacău etc

Participă în festivaluri și jurii internaționale: Concursul Internațional de Canto Petre Stefănescu-Goangă, Concursul Vocal Internațional Vox Artis, Concursul internațional de canto Alfredo Giacomotti, Black Sea Conductig Festival, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Virginia Zeani.

Prima sa apariţie internaţională are loc în 2006 cu Orchestra Radio din Kiev în cadrul Daegu International Opera Festival (Coreea de Sud). Colaborează apoi cu Orchestra Națională a Ucrainei, Orchestra de Stat Klassika din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Bruno Maderna din Forli, Orchestra Filarmonicii din Dnepropetrovsk, Orchestra Sinfolario din Lecco, Daegu Opera Festival Orchestra, Orchestra de Cameră din Palermo.

Anul 2013 aduce prima sa apariţie la pupitrul Teatrului Academic de Operă şi Balet din Almaty (Kazakstan) la bicentenarul naşterii lui Giuseppe Verdi.

În perioada 2014-2016 este dirijor invitat al Operei Naționale București unde conduce premiera operei Rigoletto în compania regizorului Stephen Barlow. Colaborează cu nume mari ale baletului internațional precum Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Yana Salenko, Osiel Guneo, Xander Parish şi conduce producția de balet DSCH/The Dream, pe muzica de Shostakovici și Mendelssohn.

Anul 2017 prilejuieşte debutul său în Japonia alături de Tokyo New City Orchestra iar în 2018 în cadrul Festivalului Internaţional Virginia Zeani dirijează în premieră națională opera La Sonnambula împreună cu Filarmonica Naţională a Moldovei. În 2019 revine în Japonia pentru un turneu de concerte cu Osaka Symphony Orchestra și Tokyo 21C Philharmonic Orchestra.

În 2020 debutează la Teatrul Colon din Bogotá în fața Orchestrei Simfonice Naționale a Columbiei cu baletul Lacul lebedelor iar în 2021 colaborează în Serbia cu Teatrul Național de Operă din Belgrad.

 

Sponsor principal: Astoria & Queen Mary

Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.

Date

Jun 30 2022
Expired!

Time

8:00 pm - 9:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content