Fil Nouveau | Feel young

  1. május 26, csütörtök, 19 óra

Enescu – Bartók hangversenyterem 

SZIMFONIKUS HANGVERSENY

Kulturális projekt

Fil Nouveau | Feel young

Vezényel: Adrian Morar

 

Műsoron:

Lianu Popa Ion (clarinet)„Carl Maria von Weber – Esz-dúr Concertino klarinétra, Op.26”

Borbiró Timea (flaut)„Francois Borne Fantaisie brillante sur l`opera Carmen de Georges Bizet”

Ana Carina Niculaș (flaut)„Johann Joachim Quantz – G-dúr fuvolaverseny, nr. 161, QV 5:174., II. és III. tétel

Voropciuc Maria Izabela (pian)„Robert Schumann – ​á-moll zongoraverseny, II. és III. tétel

Maria Alice Poenariu (pian) „Ludwig van Beethoven – 3. zongoraverseny, I tétel

 

Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.

Date

May 26 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Fil Nouveau | Feel young

Thursday, May 26, 2022, 7 p.m.

“Enescu – Bartok” Concert Hall

SYMPHONIC CONCERT

 

Cultural Project

Fil Nouveau | Feel young

Conductor: Adrian Morar

 

In the program:

Lianu Popa Ion (clarinet)„Carl Maria von Weber, Concertino in E-flat major, Op.26

Borbiró Timea (flute)„Francois Borne Fantaisie brillante sur l`opera Carmen de Georges Bizet”

Ana Carina Niculaș (flute)„Johann Joachim Quantz – Flute Concerto in G major, QV 5:174, Second and Third Movement

Voropciuc Maria Izabela (piano)„Robert Schumann – Piano Concerto in A minor, Op. 54, Second and Third Movement

Maria Alice Poenariu (piano) „Ludwig van Beethoven – Piano Concerto No. 3, First movement”

 

Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.

Date

May 26 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Fil Nouveau | Feel young

Joi, 26 mai 2022, ora 19

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ

CONCERT SIMFONIC

Proiect cultural

Fil Nouveau | Feel young

Dirijor: Adrian Morar

În program:

Lianu Popa Ion (clarinet)„Carl Maria von Weber, Concertino in Mi bemol major pentru clarinet, op. 26”

Borbiró Timea (flaut)„Francois Borne Fantaisie brillante sur l`opera Carmen de Georges Bizet”

Ana Carina Niculaș (flaut)„Johann Joachim Quantz – Concertul nr. 161 pentru flaut în Sol major,  QV5:174, Partea II și III”

Voropciuc Maria Izabela (pian)„Robert Schumann – Concertul în la minor, Partea II și III”

Maria Alice Poenariu (pian) „Ludwig van Beethoven – Concerto nr. 3, Partea I”

 

Dirijorul Adrian Morar este cunoscut publicului meloman pentru profesionalismul pe care îl impune în spectacolele pe care le conduce. Morar a studiat dirijat și canto la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, specializându-se apoi în fenomenologia muzicală în cadrul unui master susținut de Gheorghe Victo Dumănescu și Aurel Stroe. Specializat inițial în dirijatul coral, Adrian Morar a început să dirijeze și orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, începând cu anul 1995, colaborând în paralel și cu alte orchestre din țară. Din anul 2001 dirijorul a fost angajat și la Opera Națională din București. În prezent, Adrian Morar este dirijor permanent la Opera Națională Română din Cluj, susținând concerte alături de operele și filarmonicile din Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Craiova, Satu-Mare și Brașov.

 

Ziua Copilului se apropie cu pași repezi, iar Filarmonica de Stat Oradea nu pierde ocazia de a o sărbători. Primul eveniment care promovează copiii și tinerii, în general, va avea loc joi, 26 mai, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartok. Cu lucrările din epoci diferite, dedicate clarinetului, flautului sau pianului, vor urca pe scena Ion Lianu Popa, Timea Borbiro, Ana Carina Niculaș, Maria Izabela Voropciuc și Maria Alice Poenariu, conduși fiind de maestrul Adrian Morar. În program se vor regăsi lucrări de Carl Maria von Weber, Francois Borne, Johann Joachim Quantz, Robert Schumann și Ludwig van Beethoven.

Concertul Fil Nouveau | Feel young va fi deschis de clarinetistul Lianu Popa Ioan cu lucrarea Concertino în Mi bemol major pentru clarinet, op. 26. Lucrarea a fost compusă în doar 3 zile, la finele lunii martie 1811, și dedicată instrumentistului Heinrich Bärmann. Acesta a învățat piesa în următoarele zile, iar în data de 5 aprilie a avut loc interpretarea sa în premieră, pentru care Regele Maximilian I al Bavariei a cumpărat 50 de bilete. Acest concertino se desfășoară pe parcursul unui singur fragment și are o formă de temă cu variațiuni.

De la clarinet se face trecerea către flaut, instrument studiat de Timea Borbiro. Lucrarea interpretată este o prelucrare a unor fragmente din opera Carmen de Georges Bizet. Aceasta se numește Fantaisie brillante sur l`opera Carmen de Georges Bizet și este compusă de Francois Borne. Lucrarea este cea mai importantă compoziție a lui Borne, îmbinând virtuozitatea flautului cu ritmurile dansante și culorile pasionale ale operei. În centrul atenției se află aria Habanera, cu variațiuni strălucite construite în jurul ei. De asemenea, finalul piesei se află în contrast cu deznodământul tragic al operei. La Borne, finalul este triumfător și nicidecum violent.

Ana Carina Niculaș este următoarea interpretă, prezentând Concertul nr. 161 pentru flaut în Sol major, QV5:174, Partea II și III de Johann Joachim Quantz. Compozitor german din secolul al XVIII-lea, Quantz a fost flautist în cadrul Orchestrei din Dresda. Din această vauză, majoritatea lucrărilor sale sunt dedicate flautului transversal, numărând aproximativ 300 de concerte, inclusiv pentru 2 flauturi, 200 de sonate pentru flaut și bas continuu, sonate, și alte lucrări pentru corn, oboi, fagot, sau piese vocale. Majoritatea operelor există doar în manuscrise ce se află la Staatsbibliothek Berlin, doar o parte din lucrări fiind publicate în timpul vieții sale.

În continuare pe scena Filarmonicii din Oradea va urca Maria Izabela Voropciuc, la pian. Lucrarea pe care o va interpreta este Concertul în la minor, Partea II și III de Robert Schumann. Acestea este singurul concert de pian pe care l-a scris Robert Schumann vreodată. Compozitorul a mai încercat să compună lucrări pentru pian și orchestră, însă niciuna nu a fost finalizată. Concertul acesta a fost mai întâi o Fantezie pentru pian și orchestră în la minor. Nereușind să câștige încrederea niciunei edituri, soția compozitorului, Clara, i-a sugerat acestuia să extindă piesa la dimensiunea unui concert. Astfel, Schumann a adăugat un Intermezzo și un Allegro vivace ca partea a doua și a treia și concertul a fost interpretat cu succes în anul 1945, rămânând ulterior unul dintre cele mai valoroase concerte ale Romantismului.

Finalul aparține de asemenea pianului, având-o ca solistă pe Maria Alice Poenariu. Lucrarea este Concertul nr. 3, Partea I de Ludwig van Beethoven. Premiera lucrării l-a avut ca protagonist pe însuși Beethoven, care se cunoaște că era un pianist desăvârșit. La premieră, în data de 5 aprilie 1803 s-au interpretat de asemenea pentru prima dată Simfonia a II-a și oratoriul Hristos pe Muntele Măslinilor. Compoziția a fost publicată în anul următor și dedicată Prințului Louis Ferdinand al Prusiei. Prima temă a concertului este reminiscența unei teme din Concertul pentru pian nr. 24 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Ion Lianu Popa (clarinet) este elev în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea. Acesta a moștenit pasiunea pentru muzică din familie. Mama sa, Oana Lianu, este muzician, Ambasador cultural al Romaniei in lume, conferentiar universitar, doctor in muzica, iar tatăl, Petrica Popa, profesor și solist instrumentist la Ansamblul Crișana, cântând la taragot și la saxofon.
Ion Lianu Popa are 15 ani și este elev în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea. A început să studieze pian şi canto muzică ușoară de la 6 ani și jumătate, câștigând ulterior numeroase trofee la concursurile zonale şi naționale: la pian – Premiul I, Concursul de Studii Carl Czerny, Oradea, edițiile 2021-2022 și 2014-2015, Diploma de excelență, Festivalul concurs I.S.Bach, Cluj-Napoca, 2015 și Diploma de merit la Concursul de Interpretare instrumentală în formația de duo Perpetuum mobile, Oradea, ediția 2015-2016. La muzică ușoară a câștigat Trofeul Festivalului Național Bran Music Fest, 2016 și Premiul I la Festivalul concurs Internațional de Interpretare vocală Baia Mare, 2015. 

 

Începând cu clasa a V-a, de la 9 ani, clarinetul a devenit instrumentul său principal, pregătindu-se constant cu domnul profesor Puiu Călinescu și devenind triplu olimpic national, la 13, 14 si 15 ani. Anul acesta a obținut Locul I pe țară la Olimpiada Națională, clasele IX-XII, cu singurul premiu I acordat la clarinet și recital în Gala Laureaților, Trofeul Gala Laureațiolor și Diploma de Excelență la Festivalul-concurs național de interpretare J.S.Bach, Cluj-Napoca, Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică și Pictură Pitești și Premiul I la Festivalul – concurs judeţean de muzică cultă românească, Oradea, 2021.

Ion Lianu Popa este nelipsit de la evenimentele culturale ale orașului, demonstrând și calități de dirijor și recitator. Liceul de Arte din Oradea l-a desemnat în anul şcolar 2020-2021 pe Ion Lianu Popa, reprezentantul instituției în cadrul proiectului naţional propus de Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Tânărul artist este menţionat în Dicţionarul Bihoreni de ieri şi de azi, apărut în luna Martie 2021, sub redactarea profesorului Constantin Butişcă, fiind “unul dintre cei mai talentaţi tineri ai generaţiei sale”. În străinătate a susţinut în 2018 un recital vocal-instrumental la Centre for culture arts media and education Toronto, Canada, iar în 2019 la Hanau, Germania, la invitaţia Şcolii de Muzică Modus Vivendi. Colaborează cu Academia de vară a Festivalului de muzică cultă Muzica Kronstadt, cu Orchestra Junior a Centrului cultural Tinerimea română din Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii de la Sinaia, cu Teatrul de Stat Regina Maria din Oradea în piesa Avalanșa, dar și în calitate de invitat al televiziunii române. Cântă de asemenea folclor la clarinet și la fluier, obținând Premiul pentru influențarea tinerei generații în păstrarea tradițiilor la Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, Oradea, 2018 și Diploma de Excelență la același festival în 2015.

Pentru cariera artistică de excepție de până acum, Ion Lianu Popa a fost răsplătit cu Diploma de Excelență acordată de Primăria Oradea, rezultatele obţinute reprezintă o reală valoare pentru prezentul şi viitorul comunităţii orădene,cu Premiul de Excelență în artă pe anul 2018 acordat de Asociația Kiwanis Art Oradea, cu Diplomă de Merit și Premiul I, Liceul de Arte Oradea, în Proiectul Național Promovarea imaginii școlii, Oradea și cu Premiul I, Parteneriat educațional internațional, activitate aplicativă Zâmbet de copil. Presa internațională de limbă franceză pressekidsdumonde.fr dedicată copiilor supradotați ai lumii, îl menționează într-un articol pe Ion Lianu Popa ca fiind „un incredibil copil artist multitalentat, imposibil de  neremarcat.” http://pressekidsdumonde.fr/ion-lianu-popa-une-artiste-kids-au-multiple-talents-oradea/

 

Borbiró Timea (flaut) Și-a petrecut copilăria și adolescența în cel mai frumos mod posibil, făcând activitățile sale preferate. Timea Borbiro este bobocul Universității din Oradea care a dus renumele instituției peste hotare. Studenta în anul II la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea a acaparat cu flautul ei inimile juraților la Budapesta și la Moscova, la concursurile de interpretare la care a participat.

Prin multă muncă și perseverență, susținute de modestia care o caracterizează, dar și de talentul cu care este înzestrată, tânăra flautistă a obținut, la sfârșitul anului trecut, locul I la Concursul Internațional de Interpretare de la Moscova, locul II la Concursul Internațional „Danubia Talents” de la Budapesta, dar și mențiune la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală de la Viena.

Studentă a lectorului universitar dr. Ariadna-Zenaida Mircescu, Timea a folosit orice oportunitate pentru a se dezvolta. Fiecare concurs la care a participat a ajutat-o să se maturizeze și să înțeleagă că orice instrument pe care-l încerci îți poate deschide un nou univers muzical. La concursul de interpretare de la Budapesta, Timea a obținut cel mai mare punctaj din concurs la categoria sa de vârstă, categorie la care nu s-a acordat însă premiul I, iar orădeanca a fost cea mai tânără concurentă (singura participantă din România). Rezultatele Timeei sunt de excepție ducând renumele Universității din Oradea și al României prin performanțele deosebite obținute la două competiții prestigioase. Concurența a fost acerbă, cu participarea a sute de concurenți, unii dintre ei soliști consacrați, din diferite colțuri ale lumii – România, Ungaria, Polonia, Austria, Germania, Rusia, China, Japonia, iar jurizarea a fost realizată de nume importante din domeniu – artiști instumentiști și profesori universitari din centrele universitare de specialitate importante ale lumii, precum Moscova, Viena, Budapesta, China”, a declarat profesoara Ariadna-Zenaida Mircescu.

Timea este printre tinerii care nutresc convingerea că performanțele profesionale sunt rezultatul misiunii sale pe pământ, aceea de a-și folosi abilitățile pentru a face lumea mai bună și mai frumoasă. Astfel, una dintre abilitățile sale este tenacitatea. În plus, ea nu-și îngrădește imaginația, fiindcă din această atitudine se nasc cele mai ambițioase inițiative, opinează studenta orădeană.

Doar îndrăznind și depunând efortul necesar, vom putea crea un impact pozitiv, indiferent de domeniu – este crezul Timeei.

„În acest moment al carierei sale, Timea este în plină ascensiune și sunt sigură că această fetiță își va îndeplini visul, cel de a cânta și de a încânta publicul pe marile scene ale lumii. Dacă ar trebui să o caracterizez în doar câteva cuvinte, acestea ar fi: ambiție, perseverență, modestie și talent”, a mai precizat Ariadna-Zenaida Mircescu.

Borbiro Timea este absolventă a Liceului de Arte din Oradea și a fost descoperită la vârsta de 10 ani, de către prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu, cea care i-a îndrumat pașii și i-a șlefuit talentul pe parcursul anilor de școală. Despre performanța Timeei vorbesc rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale la care tânăra a participat de-a lungul anilor.
Perseverența și tenacitatea tinerei flautiste au fost răsplătite cu distincții, diplome de excelență și burse de studiu, oferite de KIWANIS ART Oradea, ROTARY CLUB Oradea, dar și de Casa Regală a României, care i-a oferit bursa de studiu Principesa Margareta. Din cei 300 de aplicanți, Timeea a obținut bursa cu cel mai mare punctaj.

Palmaresul Timeei este completat de participarea tinerei la nenumărate recitaluri și concerte. La vârsta de doar 13 ani, a urcat pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea în calitate de solist, interpretând Concertul pentru flaut și orchestră în Sol major de J. J. Quantz). A luat parte la master-class-uri, unde a avut șansa de a lucra cu renumiți flautiști din țară și străinătate: Mihaela Anica (Viena), Barbara Gisler Hase (Viena), Matei Ioachimescu (Viena), Eric Lamb (SUA), Ana Oltean Zehnder (Elveția). În plus, ea a participat la ediția a 94 – a a Concursului Internațional ,,Leopold Bellan” de la Paris.

Ana Carina Niculaș (flaut) este bobocul care în vederea ascensiunii muzical artistice a ales să studieze la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, specializarea flaut.  Tânăra flautistă este studentă în anul I la catedra de flaut Lect. univ. dr. Ariadna-Zenaida Mircescu – Facultatea de Arte/Departamentul de Muzică.

Prin multă muncă, perseverență,  susținute de modestia care o caracterizează, dar și de talentul cu care este înzestrată, tânăra flautistă a obținut nenumărate premii la concursuri de avengură atât pe plan național cât și internațional.

Rezultatele Anei sunt de excepție și suntem mândri că a ales să fie studenta noastră și suntem siguri că prin viitoarele sale performanțe va duce renumele Universității din Oradea și a României peste hotare. În acest moment al carierei sale Ana este în plină ascensiune și sunt sigură că această tânără își va îndeplini visul, cel de a cânta și de a încânta publicul pe marile scene ale lumii. Dacă ar trebui să o caracterizez în doar câteva cuvinte, acestea ar fi: ambiție, perseverență, modestie și talent– Ariadna Zenaida Mircescu – prof. coordonator.

Ana Carina Niculaș este absolventă a Liceului de Arte din Oradea și a fost descoperită la vârsta de 12  ani de Prof. Mihaela Săvianu, la Liceul de Arte Ciprian Porumbescu Suceava. Din clasa a VIII-a micuța flautistă s-a stabilit împreună cu familia la Oradea pentru a putea lucra cu Prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu un cadru didactic de excepție care în ciuda vârstei sale tinere deține un palmares bogat în ceea ce privește performanța elevilor săi. Georgiana Mircescu a contribuit la șlefuirea talentului tinerei artiste, iar rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale la care a participat aceasta de-a-lungul anilor sunt dovada unei performanțe remarcabile.
 La vârsta de doar 19 ani Ana deține o bogată activitate competițională și artistică

Perseverența și tenacitatea tinerei flautiste au fost răsplătite de-a-lungul timpului cu distincții, diplome de excelență și burse de studiu.

Performanța în muzică cere sacrificii. În spatele acestor performanțe frumoase există multă muncă și foarte multe ore de studiu. Palmaresul Anei este completat de participarea tinerei la nenumărate recitaluri și concerte, master-class-uri unde a avut șansa de a lucra cu renumiți flautiși din țară și străinătate: Mihaela Anica(Viena), Barbara Gisler Hase(Viena), Matei Ioachimescu(Viena, Eric Lamb(SUA, Viena), Ana Oltean Zehnder(Elveția). Din mai 2022, membră a orchestrei naționale de tineret Young Famous Orchestra – Cluj Napoca

Maria Izabela Voropciuc (pian) a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Budeanu Mihaly Judith. Trei ani mai târziu a devenit eleva Liceului de Arte Aurel Popp din Satu-Mare și a început să participe frecvent la concursuri naționale și internaționale. Talentul său desăvârșit se reflectă prin premiile obținute la competițiile Concentus Roma, Italia (Premiul I), Marele Trofeu din cadrul concursului Concours Musical de France, Paris și premiul I la concursul internațional Piano Talents de la Milano. De asemenea, Maria Voropciuc a început să colaboreze cu orchestrele din țară la vârsta de 12 ani, atunci când a concertat alături de Filarmonica Dinu Lipatti din Satu-Mare, urmând apoi orchestrele din Râmnicu Vâlcea, Oradea, Constanța și Cluj-Napoca. În prezent, tânăra pianistă este studentă în anul I la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, clasa prof. univ. dr. Csiky Boldizsar.

Maria Alice Poenariu (pian) s-a dedicat muzicii de la vârsta de 5 ani, atunci când a început să studieze pianul cu prof. Elena Samoilă. La vârsta de 12 ani a urcat pentru prima dată pe scenă alături de o orchestră, interpretând Concertul în fa minor de Johann Sebastian Bach, împreună cu orchestra Maggiore. Maria Poenariu a participat în ultimii ani la concursuri internaționale în România, Italia, Letonia și Serbia, fiind premiată la Competiția pentru Tineri Pianiști de la Riga, competiția Associazione Rovere d’Oro din San Bartolomeo al Mare și competiția Davorin Jenko de la Belgrad. În plus, pianista a susținut recitaluri în Germania, Ungaria, Italia, România și Serbia. În prezent, Maria Alice Poenariu este elevă la Liceul de Arte Ion Vidu Timișoara, îndrumată de prof. Anda Icleanu-Drăgan, cat si bursieră în divizia de preacademici la conservatorul din Hanovra, unde lucrează cu pianistul Gintaras Januševičius.
Pentru activitatea competiţională şi concertistică, Mariei Alice Poenariu i-au fost decernate “Premiul de Excelenţă” și ”Diploma de merit” din partea Primăriei Municipiului Timişoara și Premiul „PRO JUVENTUTE” din partea Consiliului Judeţean Timiş.Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.

Date

May 26 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content