Concert Scenes de ballet

Filarmonica de Stat Oradea vă invită la un concert de muzică rusă. Sub bagheta dirijorului Horváth József, orchestra va interpreta lucrarea Scenes de ballet, op. 52 de Alexander Glazunov, urmată de  Variațiuni pe o temă de Ceaikovski de Anton Arensky și încheind cu Suita Masquerade de Aram Haciaturian.

Baletul a fost un gen îndrăgit al compozitorului rus, Alexander Glazunov. Astfel se explică faptul că pagini întregi ale creaţiei sale conțin  lucrări importante ale genului, printre acestea  și Scenes de ballet. Compusă drept cadou pentru Orchestra de Operă a orașului Sankt-Petersburg, fără a fi gândită inițial ca un balet,  lucrarea a devenit o suită orchestrală formată din 8 părți.

În deschiderea baletului, introducerea Préambule plină de optimism este urmată de un dans italian vesel Marionettes, care  ne duce cu gândul la baletul Spărgătorul de nuci al lui Piotr Ilici Ceaikovski. Caracterul slavon al lucrării prinde contur în partea intitulată Mazurka. Atmosfera veselă învăluie întregul Scherzino, urmat de o parte dramatică Pas d’action și de două dansuri Danse orientale şi Valse în care se face remarcat solo-ul de vioară. Ultima parte, Polonaise aduce grandoare finalului, evocând atmosfera unui bal rusesc.

Variațiuni pe o temă de Ceaikovski a fost compusă de către Arensky ca un tribut post-mortem pentru titanul rus, fiind un admirator al acestuia. Lucrarea, inspirată din liedul Legenda de Ceaikovski a fost scrisă pentru orchestră de coarde. În componenţa aparatului orchestral întâlnim compartimentul viorilor, violelor și 2 violoncele, o orchestraţie rar utilizată în perioada Romantismului muzical.

În discursul sonor al Suitei Masquerade  întâlnim 5 părţi contrastante- Vals, Nocturne, Mazurka, Romance, Galop. Lucrarea   compusă de Haciaturian, a servit drept ca muzică de scenă pentru piesa de teatru Mascarada de Mihail Lermontov.

Horváth József este dirijor al Operei Maghiare din 1999, iar din noiembrie 2006 în paralel şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Co-fondator şi director artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, maestrul Horváth doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Parteneri: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea

Vă așteptăm!

Echipa Filarmonicii de Stat Oradea

Date

sept. 30 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Organizer

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site.