Koncertmester
Nagy Kálmán
Koncertmester
I. Hegedű
Costin Eva

I. Hegedű

Cristea Adrian Radu

I. Hegedű

Herman Otília

I. Hegedű

Kardos Eszter

I. Hegedű

Rada George

I. Hegedű

Szabó Barna

I. Hegedű

Trendler Monica Eva

I. Hegedű

Țurcanu Győngyi

I. Hegedű

II. Hegedű
Kurucz Tibor
II. Hegedű Szólamvezető
Ciupeiu Andrada
II. Hegedű
Bognár Brigitta

II. Hegedű

Dascălu Ioana Alexandra

II. Hegedű

Gáll Attila András

II. Hegedű

Gîngă Anca

II. Hegedű

Stanciu Cristian Andrei
II. Hegedű
Székely Boglárka Erzsébet

II. Hegedű

Tímár Tímea

II. Hegedű

Toró Csilla

II. Hegedű

Brácsa

 

Aniculăesei Anna-Maria

Brácsa

Fodor József László

Brácsa

Kaganovskiy Eszter

Brácsa

Nistor Mioara

Brácsa

Suciu Attila

Brácsa

Gordonka
Cocora Bogdan Doru

Gordonka

Domahidi Kata

Gordonka

Drimbe Alina Delia

Gordonka

Fábián András Attila

Gordonka

Gyárfás Blanka

Gordonka

Nagybőgő Szólamvezető
Sekaci Ioan Antonio

Nagybőgő Szólamvezető

Nagybőgő

 

Nagy Attila
Nagybőgő
Vereș Ciprian Robert
Nagybőgő
Veres Lóránt

Nagybőgő

Fuvola Szólamvezető
Nagy Éva

Fuvola Szólamvezető

Fuvola

 

Nagy Tímea

Fuvola

Török Apollónia

Fuvola

Oboa Szólamvezető
Oancea Olimpiu Zaharia

Oboa Szólamvezető

Oboa

 

Gáti Sándor

Oboa

Buzas Kovács Boróka

Oboa

Klarinét
Marin Cristian

Klarinét

Pîntea Ion

Klarinét

Fagott Szólamvezető

 

Miron Horațiu Tudor
Fagott Szólamvezető
Fagott

 

Flonta Ioan Constantin

Fagott

Muzsi Levente Zsolt

Fagott

Kürt Szólamvezető

 

Moroni Lorenzo
Kürt Szólamvezető
Kürt

 

Aniculăesei Paul

Kürt

Bodea Anca

Kürt

Fórián László

Kürt

Trombita Szólamvezető

 

Martyin Győrgy
Trombita Szólamvezető
Trombita

 

Hegedűs Imre
Trombita
Tonea Titus
Trombita
Harsona

 

Békés Gerhardt
Harsona
Pop Ilie

Harsona

Tuba

 

Mánc Roland

Tuba

Ütőhangszerek

 

Bulzan Marius Florin

Ütőhangszerek

Cioargă Cătălin Cristian

Ütőhangszerek

Réman Gergely Bálint

Ütőhangszerek

Zongora
Andone Violeta Camelia

Zongora

Könyvtár

 

Vulturar Dana Marieta

Könyvtáros

A szimfonikus zenekarral, az elmúlt évtizedekben, olyan világhírű művészek léptek fel mint: Igor Ojsztrah, Mario del Monaco, Dimitrij Baskirov, Aldo Ciccolini, Adam Horosiewicz, Arkadij Szevidov, Daniel Safran, Gidon Kremer, Ruggiero Ricci, Victor Tretiakov (a mellékelt fotón), Erich Bergel, Pierre Pierlot, Halina Czerny Stefanska, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Ránki Dezső, Perényi Miklós, Ruha István, Ştefan Gheorghiu, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Mihaela Martin, Dan Grigore, Dana Borşan, Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru és még sokan mások.

A zenekar repertoárja fokozatosan gazdagodott az évek, évtizedek során. Jelenleg a preklasszikus irodalomtól a klasszikus és romantikus közkedvelt műveken át a 20. századi zenéig (Prokofjev, Sosztakovics, Richard Strauss, Respighi, Sztravinszkij, Webern, Enescu, Bartók) számtalan korszakot és stílust felölel.

A zenekar számos turnén, fesztiválon vett részt az elmúlt években (Lancut, Assisi, Macerata, Bukarest).

Számtalan hangversenyt tartott Európa szerte (Lengyelországban, Magyarországon, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban, Portugáliában, Svájcban), valamint Braziliában és Tajvanon is. Íme néhány esemény a közelmúltból a filharmónia programjaiból: 1996 –olaszországi koncertek J. Haydn Teremtés című oratóriumával; belgiumi turné Herman Engels karmesterrel 2006 márciusában (Lier, Antwerpen, Mechelen, Turnhout); olasz turné 2005-ben, évadkezdés előtt; két németországi koncert a Mozart-év alkalmából (2006) Bonnban és Wuppertalban a 2006/2007-os évad kezdetén a szerző

Rekviemével, egy német-lengyel énekkarral együttműködve; francia zenei fesztivál 2006 februárjában neves külföldi meghívottakkal; a Magyar Állami Operaház (Budapest) Stúdiótársulatának váradi operaelőadása (Mozart, Don Giovanni) 2006 februárjában, szintén a Mozart-év alkalmával; a váradi zenekar vendégkoncertje a Római Operában 2004 december 1-én; Simon Camartin zeneszerzővel, karmesterrel köszönhető együttműködés eredményeképpen Svájci fesztiválokon való részvétel (Basel, Martinkirche, Laax) 2004 februárjában és októberében; Nemzetközi Johann Strauss Fesztivál 2004, melynek az új hangversenyterem adott othont; stb.

A 2003/2004-es évadtól kezdődően, a filharmónia egy felújított, immáron saját hangversenytermet kapott, mely nagy előrelépést jelentett, hiszen az előző évadokban a színházzal egyeztetve, nehézségek árán lehetett csak próbákat, koncerteket tartani a teátrum termében. Az újonnan, rendeltetésének megfelelően helyrehozott, megszépült hangversenyterem egyszerre viseli Enescu és Bartók nevét, nem pusztán annak emlékére, hogy e két zeneszerző többször is tiszteletét tette városunkban, de egyben azért is, hogy a különböző kultúrák egymás mellett élésének példájaként álljon mindenki előtt. Az új hangversenyteremmel új lehetőségek sokasága nyílt meg az intézmény számára számos hangverseny rendezésére, úgy vokálszimfonikus, mint szimfonikus, kamara- és a cappella, valamint leckehangversenyek is otthont kapnak itt. Az elmúlt esztendőkben a filharmóniának sikerült az opera műfaját is felkarolnia és színpadára vinnie, ami nagy öröm.

A filharmónia 2003-ben egy kiváló minőségű, új Bösendorfer koncertzongorát is vásárolt, ami természetesen az előadók és a koncerthallgatók számára is komoly vonzerőt jelent és a koncertélményeken is határozottan javított.

Az intézmény célkitűzései közé tartozik a fiatal, tehetséges művészek felkarolása is, hogy teret biztosítson nekik a megmutatkozásra, ennek jegyében a zenekar a utóbbi években a régi, tapasztalt tagok mellett az új generáció művészeivel is gyarapodott, de fiatal karmestereknek és szólistáknak is bemutatkozási lehetőséget kínált.

Több mint 40 lemezfelvétel is őrzi a nagyváradi zenekar játékát, köztük számtalan különleges hangfelvétel, a már említett 18. századi váradi zeneszerzők műveiből. A határon túli meghívások, külföldi turnék, a mintegy 40 bérletes hangverseny évadonként, mind bizonyítják az intézmény töretlen vágyát az irányban, hogy a

komolyzenei értékeket magas színvonalon közvetítse, tolmácsolja közönségének és a kultúra ápolását mindenkor pártolja.

Skip to content