ROMEO RÎMBU

Pályája során országos és nemzetközi szinten egyaránt, Romeo Rîmbu karmester tekintélyt szerzett, neves hazai és külföldi zenekarok állandó meghívottjaként.
Művésszé válásában döntő szerepet játszott a Kolozsvári Zenelíceum és a maximális eredménnyel abszolvált „Gheorghe Dima” Zeneakadémia. Oboistaként, a szakmai versenyek többszörös kitüntetettje, különböző kamaraegyüttesekkel és zenekarokkal együttműködve, Európa országaiban koncertezett (Románia, Németország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Svájc). Szólistaként sikerrel adta elő Mozart versenyművét a bécsi Musikvereinban. Más művekkel együtt, erről az Electrecord lemezfelvételt készített.

1990-ben részt vesz a Római „Ottorino Respighi” Akadémia szaktanfolyamán, ettől kezdve a vezénylés marad érdeklődésének középpontjában. 1991—1993 között Váradon tanulja a karmesterséget, 1995-ben pedig a Pescara-i Akadémia olasz állami ösztöndíjasa. 1996-ban, Erich Bergel karmester budapesti tanfolyamának meghívottja.

Romeo Rîmbu 1000-nél is több koncertet vezényelt Európa-szerte, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Japánban és Dél-Koreában, neves zenekarok élén. Itthon az aradi, a bákói, a botoşani, a brassói, a jászvásári, a kolozsvári, a konstancai, a craiovai, a marosvásárhelyi, a nagyszebeni és a szatmárnémeti filharmóniák zenekarát, valamint a Kolozsvári Román Opera zenekarát, a Bukaresti Rádió kamarazenekarát vezette. Külföldön vezényelte a Shanghai Televízió Szimfonikus Zenekarát, a Rennes-i konzervatórium zenekarát, a New York-i Egyetem Kortárs Zenei Együttesét, a Gyeonggi Filharmonikus Zenekart, a Moldvai Köztársaság Nemzeti Zenekarát, a Koreai Szimfonikus Zenekart, az Athéni Szimfonikus Zenekart, valamint a Wuppertali Szimfonikusokat. A világ olyan híres koncerttermeiben vezényelt, mint a Seoul Arts Center, a bécsi Musikverein, a müncheni Hercules-Saal, a Római Opera, a Manzoni Színház vagy a Bilbaoi Ariaga Színház.

A Mazara del Vallo-i, marsalai, ericei és tokiói nemzetközi versenyek zsűrijeinek résztvevője, olyan neves művészek társaságában, mint Agostino Orizio vagy Aldo Ciccolini.
A Váradon egykor alkotó zeneszerzők, Johann Michael Haydn, Wenzel Pichl és Karl Ditters von Dittersdorf alkotásait összesen öt Olympia-lemezen örökítette meg; a londoni szakkritika öt csillaggal díjazta ezt a CD-sorozatot. Romeo Rîmbu új zene iránti elkötelezettségét jelzik a Marosvásárhelyi Filharmóniával készített lemezfelvételek Luciano Simoni műveiből, ebből hét lemez látott napvilágot az Inedita és Agora gondozásában.
Jelenleg a Nagyváradi Állami Filharmónia állandó karmestere és párhuzamosan professzora a Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásának. Egyidejűleg a besztercei székhelyű, az erdélyi hangszeresek legjavából válogatott Új Erdélyi Zenekar alapítója, karmestere és művészeti igazgatója. A román kortárs zene iránt mutatott szakmai érdeklődése nyomán, zenetudományi, illetve karmesteri-előadói kettős minőségben kifejtett elméleti és gyakorlati munkálkodásának eredményeként, 2010-ben kiérdemelte a doktori címet a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen megvédett tézisével, melynek alaptémáját Sigismund Toduţă kolozsvári zeneszerző szimfóniái képezték.

 

 

 

JANKÓ ZSOLT

A Nagyváradi Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, Jankó Zsolt 1978-ban született Kolozsváron. A Kolozsvári Zenelíceumban hegedűlni tanult, majd a Gheorghe Dima Zeneakadémia karmesteri szakán, Petre Sbârcea osztályában diplomázott 2002-ben, ugyanitt folytatta magiszteri tanulmányait is.

2003-2004 között a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen Leopold Hager növendéke, 2005-2006 között Erasmus-ösztöndíjjal a Velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban tanul Giorgio Proietti osztályában. 1999-2008 között számos mesterkurzuson vesz részt: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) és Tihanyi László (Szombathely 2007, modern zenei karmesterkurzus) irányításával, 2010 áprilisában a zürichi Tonhalle zenekar és David Zinman karmester által koordinált mesterkurzuson vett részt.

2005-2007 között a Nagyváradi Egyetem Zeneművészeti Karának zenekari kurzusait tartotta és a fakultás zenekarát vezette. Vezényelte a Nagyszebeni, Brassói, Szatmárnémeti, Kolozsvári és Craiovai Filharmóniák szimfonikus zenekarait, a Bukaresti Rádió Kamarazenekarát, a Székelyföldi Filharmóniát (Székelyudvarhely), Magyarországon a MÁV Szimfonikusokat, a Szegedi Szimfonikusokat és a Szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekart.

A Nagyváradi Filharmónia állandó karmestereként a fiataloknak szóló leckehangversenyeket is vezeti. Számos opera- és balettelőadást vezényelt a Kolozsvári Magyar Operánál, valamint a Kolozsvári Román Nemzeti Operánál. A Kolozsvári Bartók Fesztivál keretében vezényelte Bartók mindhárom színpadi művét. A 2007-es Nyírbátori Zenei Napok alkalmával az észtországi Pärnu város szimfonikusait dirigálta. 2010-ben olyan jeles eseményeken vezényelt, mint a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, valamint a Schlesswig-Holstein Zenei Fesztivál, ez utóbbi keretében a híres berlini Konzerthausban vezetett hangversenyt.

2010-2015 között a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestere volt.

 

 

 

Volt karmestereink

 

IOSIF ROMULUS BOTTO (1949 – 1951)

MATOLCSI ZOLTÁN (1950 – 1952)

CONSTANTIN DULGHERESCU (1952 – 1953)

AUREL POPA (1953 – 1955)

ERICH BERGEL (1955 – 1959)

MIRON RAȚIU (1957 – 1990)

LIVIU FLOREA (1959 – 1960)

REMUS GEORGESCU (1960 – 1963)

ERVIN ACÉL (1963 – 1991 és 1999 – 2006)

AVRAM GEOLDEȘ – Karigazgató (1997 – 2005)

Facebook
Instagram
Megszakítás
This site is registered on wpml.org as a development site.