![](https://filarmonicaoradea.ro/wp-content/uploads/2022/09/Ro-sw.jpg)
Ziua Națională a României – SOLD OUT
1 Decembrie 2022, ora 19
Sala de concerte „Enescu – Bartók”
CONCERT SIMFONIC
Ziua Națională a României
Dirijor: Radu Postăvaru
Solist: Horia Maxim – pian
SOLD OUT
În program:
Repertoriu Românesc
Pascal Bentoiu – Suita ardelenească op. 6
Paul Constantinescu – Concert pentru pian și orchestră
Marțian Negrea – Suita simfonică, “Prin munții Apuseni”
Accesul în Sala de concerte este posibil până la ora 18:55 și la pauza concertului.
Filarmonica de Stat Oradea sărbătorește Ziua Națională a României, împreună cu publicul fidel. Joi, 1 decembrie la ora 19 va avea loc în sala Enescu-Bartok, un concert dedicat muzicii românești, care îl va avea ca solist pe Horia Maxim la pian, iar orchestra va fi condusă de maestrul Radu Postăvaru. În program se regăsesc lucrări din creația compozitorilor Pascal Bentoiu, Paul Constantinescu și Marțian Negrea, care datează de la jumătatea secolului al XX-lea.
Pascal Bentoiu s-a născut în anul 1927 la București și s-a stins din viață în anul 2016. Acesta a ales drumul muzicii de la o vârstă precoce, la formarea sa contribuind cu mare însemnătate compozitorul Mihail Jora. În creația lui Bentoiu se regăsesc lucrări simfonice, instrumentale, camerale și operă . Din creația simfonică face parte și Suita ardeleneasca op. 6. Fiind de inspirație folclorică, cele patru părți care o compun sunt: Învârtita, Jieneasca, Dealungu și Danțu. Acestea au fost culese de către compozitor, în perioada de tinerețe, atunci când lucra la Institutul de folclor din București. Din sutele de jocuri și cântece populare prelucrate, Bentoiu le-a ales pe cele patru pentru a reda în stil simfonic, spiritul românesc transilvănean.
Paul Constantinescu, născut la Ploiești în anul 1909 și decedat la București în 1963, s-a remarcat prin preocuparea sa față de folclor și față de melosul bizantin, și nu în ultimul rând, pentru creația sa cuprinzătoare. Chiar dacă a fost atras de toate ramurile artei: Poezie, artă plastică și cinematografie, totuși Paul Constantinescu a ales muzica, drept domeniu de activitate. Acesta a fost la rândul lui discipolul lui Mihail Jora, studiind armonia, contrapunctul și compoziția cu domnia sa. Creația sa cuprinde muzică de teatru, simfonică și vocal-simfonică, de cameră, de film, muzică corală sau instrumentală. Una dintre lucrările sale este Concert pentru pian și orchestră din anul 1952. Pe lângă activitatea sa componistică, Paul Constantinescu a mai fost violonist, dirijor și profesor la Conservatorul din București.
Din seria celor trei compozitori, doar Marțian Negrea a fost originar din Transilvania. Acesta s-a născut în județul Sibiu, comuna Valea Viilor, în anul 1893 și a decedat la București, 80 de ani mai târziu. Marțian Negrea a început să studieze vioara la Sibiu, finalizându-și studiile muzicale la Viena după Primul Război Mondial. În ceea ce privește compoziția, s-a remarcat în special prin muzica de cameră, Negrea având o vocație romantică. Însă, acesta a compus cu succes și muzică simfonică și vocal-simfonică, lucrări pentru pian, muzică de film și o singură operă. Din muzica dedicată ecranizării cinematografice face parte și Suita simfonică „Prin Munții Apuseni” op. 20, care datează din anul 1953. Aceasta este compusă din patru tablouri: Pe Arieș în sus, Cetățile Ponorului, Ghețarul Scărișoara și Izbuc. Marțian Negrea a avut și o activitate didactică și de cercetare foarte intensă. Acesta a fost profesor la Conservatoarele din Cluj și București și a scris numeroase articole și studii, printre acestea aflându-se și prima publicare a zece piese în caracter românesc din Codex Caioni.
Horia Maxim este unul dintre cei mai valoroși pianiști români, fiind frecvent invitat ca solist al orchestrelor simfonice din România și din străinătate. Acesta a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, urmând apoi o carieră solistică pe trei continente și abordând un repertoriu vast, de la Baroc până la muzica contemporană. În plus, Horia Maxim a înregistrat lucrări la radio sau televiziune și a prezentat numeroase piese în primă audiție. La momentul actual, activitatea sa artistică este completată de cea pedagogică, acesta fiind profesor la Universitatea Națională de Muzică București. În această calitate, este invitat frecvent ca membru în diferite jurii naționale și internaționale.
Dirijorul Radu Postăvaru s-a născut la Iași înt-ro familie de muzicieni. Acesta a studiat arta dirijatului la Universitatea de Arte din Iași și Universitatea Națională de Muzică București, avându-i ca profesori pe Horia Andreescu, Dan Constantinescu și alții. De asemenea, a participat la masterclass-uri în țări, precum Germania, Franța și Italia. În concertele sale, Radu Postăvaru promovează modernitatea, muzica contemporană și tinerii interpreți. În perioada 2015-2020 a fost profesor-asociat la Universitatea Națională de Muzică București, iar în prezent este dirijorul principal al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, în paralel fiind invitat permanent al orchestrelor din țară și din străinătate.
Sponsor principal: Astoria & Queen Mary
Mobility partner: D&C Oradea
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters
Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.