Recital de romanțe

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 18

Sala de concerte „Enescu – Bartók”

Recital de romanțe

Soliști:

Daniel Magdal – Tenor
Alexandru Burcă – Pian

 

 

Concertul de romanțe aduce un repertoriu alcătuit din creații ale genului, precum: Sub vișinul înflorit, Dragoste, poveste veche, Din ochii care-au plâns, Dorinta și multe altele. Înrudită cu liedul, romanța este unul dintre cele mai vechi subgenuri ale muzicii ușoare românești, fiind definită ca „un cântec tânguios, o istorioară veche, în versuri naive”, iar textul său liric a fost asemănat unei mărturisiri directe, pe înțelesul tuturor.
După 1848, romanța ocupă un loc aparte în repertoriul lăutarilor, dar și al teatrelor și a fost mereu o creație de dragoste scrisă pentru cineva. Un mare compozitor de romanțe este Ionel Fernic, care încă de la 17 ani se face remarcat cu romanța Balada crucii de mesteacăn cântată de Dorel Livianu, iar mai târziu scrie Îți mai aduci aminte, doamnă? interpretată de Jean Moscopol, romanță care face parte și din repertoriul acestui concert de romanțe

 

În program:

 1. Sub vișinul înflorit – Iosif Paschill
 2. Smaranda – Stan Palanka / Dumitru Mihailescu-Toscani
 3. În rariștea de lângă vii – Iosif Paschill
 4. În fânul de curând cosit – Vasile Lupu
 5. Călugărul din vechiul schit – Dorianu Passo
 6. Dragoste, poveste veche – M. Stroe
 7. Dor de răzbunare – G. Cavadia
 8. Dorinta – Mihai Eminescu
 9. Te duci … – Emanoil Drossico
 10. Din ochii care-au plâns – Marin Ionescu
 11. Te-aștept pe același drum – Aurel Maxiny
 12. Am adormit gândind la tine – G. Dendrino
 13. Îți mai aduci aminte doamnă – Ionel Fernic
 14. Țiganca – Ionel Fernic
 15. Foaie verde, foaie lată – […]

Accesul în Sala de concerte este posibil până la ora 17:55 și la pauza concertului.

Alexandru Mihai Burcă, pianistul pentru care fiecare vibrație este unică și are propria viață și magie. Acesta consideră că prin dragoste poți atinge performanțe muzicale și recomandă tinerilor să nu abdice de la țelul lor adevărat, să muncească din greu, să țină capul sus și să creadă în Dumnezeu.

Alexandru Burcă este pianist la Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” din București. Și profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București. Laureat a numeroase concursuri internaționale. A susținut concerte și recitaluri la Ateneul Român, Festivalul Internațional “George Enescu”,  Televiziunea Română, Societațea Română de Radiodifuziune, Filarmonica din Bacău, Muzeului Național de Artă , Kazakstan , Rusia, Moldova, Franta, Germania, Portugalia, Norvegia, Italia, Canada.

Daniel Magdal s-a născut la Iași, unde a absolvit cursurile Liceului de Artă ,,Octav Băncilă” și ale Academiei de Artă ,,George Enescu” – secția canto la clasa Maestrului Octavian Naghiu-Alba.

După absolvirea cursurilor Academiei a fost angajat ca solist al Operei Naționale Iași ca tenor liric-lejer, debutând în roluri precum: Almaviva (Il Barbiere di Sevilla), Ernesto (Don Pasquale), Nemorino (L’Elisir d’Amore) etc.

La începtul anilor ’90 a emigrat în Germania, unde a evoluat pe scenele multor teatre, abordând repertoriul pentru tenor lirico-spinto și mai târziu cel pentru tenor spinto-dramatic.

Evoluția sa în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europa, dar și din America și Asia. Printre operele importante unde a evoluat se numără: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Saarbrücken, Staatsoper Hannover, Theater Klagenfurt, Theater Innsbruck, Oper Essen, Staatsoper Prag, Oper Maribor, Opera de Stat Sofia și multe altele.

În anul 2004 a debutat la Opera Națională București în rolul Radames din opera „Aida”. Acesta a fost începutul unei colaborări fructuoase de-a lungul anilor, colaborare finalizată cu angajarea ca solist al Operei Naționale București începand cu stagiunea 2018-2019 .

Vastul său repetoriu cuprinde roluri din creația compozitorilor:

Verdi- „Aida”, „La Traviata” , „Un Ballo in Maschera”, „La Forzadel Destino”, „Il Trovatore”, „I Masnadieri”, „Don Carlo”, „Otello”.
Puccini- „La Boheme”, „Tosca”, „La Fanciulla del West”, „Madama Butterfly”, „Le Vili”, „Il Tabarro”, „Turandot”, „Manon Lescaut”.
Wagner- „Lohengrin”, „Die Walküre”.
Meyerbeer- „Le Prophet”, „Les Huguenots”, „Vasco da Gama (L’Africaine)”.
Berlioz – „Les Troyens”, „Benvenuto Cellini”.
Bizet- „Carmen”.
Boito – „Mefistofele”.
Saint – Saens- „Samson et Dalila”.
Dvorak- „Rusalka”.
Leoncavallo- „I Pagliacci”, Mascagni – „Cavalleria Rusticana” dar și a unor compozitori mai puțin cunocuți – Moniuszko, Gabriel Dupont, Manfred Trojan.
De asemenea, a susținut și concerte vocal-simfonice și mai multe seri de lieduri la New York, Berlin și București.

Sponsor principal: Astoria & Queen Mary

Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.

Date

nov. 21 2022
Expired!

Time

6:00 pm - 8:00 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site.