Orbán György – Missa Quarta

Sala de concerte „Enescu – Bartók”

CONCERT VOCAL – SIMFONIC

Orbán György – Missa Quarta

Dirijor: Jankó Zsolt

Solistă: Gebe-Fügi Renáta

Moment solo: Radu Maria

Sav Melissa

Dirijor cor: Kocsis-Holper Zoltán

 

În program: 

Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor ”La Passione”

Orbán György – Cantico di Frate Sole

Orbán György – Missa nr. 4

Accesul în Sala de concerte este posibil până la ora 18:55 și la pauza concertului.

 

Titlul concertului provine chiar de la lucrarea de încheiere a serii, Missa Quarta fiind una dintre lucrările de referință ale compozitorului Orbán György. Alături de aceasta, programul este întregit de lucrarea Cantico di Frate Sole din creația aceluiași compozitor și de Simfonia nr. 49 în fa minor ”La Passione” de Joseph Haydn. La pupitrul dirijoral se va afla Jankó Zsolt, solistă va fi Gebe-Fügi Renáta, iar solo-urile copiilor vor aparține Mariei Radu și Melissei Sav. Alături de ansamblurile instituției, pe scenă se va mai afla Corul Kodály din Debrecen, condus de dirijorul Kocsis-Holper Zoltán.

Simfonia nr. 49 în fa minor ”La Passione” de Joseph Haydn a fost scrisă în anul 1768 și face parte din aria destul de restrânsă de lucrări a curentului german Sturm und Drang. Numele de La passione nu a fost atribuit de către compozitor, ci acesta poate reprezenta natura lucrării, profundă și chiar tragică. Totuși, în urma unei ipoteze se pare că originea numelui este alta. În anul 1790 lucrarea a fost cântată la Schwerin, în nordul Germaniei, în timpul Săptămânii Mari. Aici lucrările laice au fost interzise pentru o perioadă, iar din această circumstanță simfonia a primit un nume conectat la religie. Mai târziu a apărut interpretarea ce vizează caracterul simfoniei.

Lucrările Cantico di Frate Sole și Missa Quarta fac parte din creația compozitorului Orbán György. Acesta s-a născut la Târgu-Mureș la data de 12 iulie 1947 și a studiat Compoziția la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, avându-i ca profesori pe Sigismund Toduță și Max Eisikovits. După finalizarea studiilor, a predat teoria muzicii și contrapunct în cadrul aceleiași instituții, până în anul 1979, când s-a stabilit în Ungaria. Timp de un sfert de veac, Orbán György a predat teoria muzicii și compoziția la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. Creația sa cuprinde lucrări scenice, lucrări simfonice, vocal-simfonice și camerale, muzică corală și muzică de film. La Filarmonica de Stat Oradea vor fi prezentate două lucrări din creația sa: Cantico di Frate Sole și Missa Quarta.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția. Timp de cinci ani a fost dirijor asistent la Orchestra Festival din Budapesta, iar în prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din străinătate și din țară.

Renáta Gebe-Fügi, născută la data de 7 octombrie 1993 în Cluj-Napoca, a terminat studiile primare în anul 2012 la “Colegiul de Muzică Sigismund Toduţă”, secția vioară, fiind ulterior licențiată ai Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția vioară (sub îndrumarea profesoarei Prof. Univ. Dr. Victoria Nicolae) și secția canto (sub îndrumarea profesoarei Prof. Univ. Dr. Carmen Gurban).  În prezent este violonistă în orchestra simfonică al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și solistă vocală (soprană) liber profesionistă. În timpul studenției a avut ocazia să participe la cursurile de măiestrie al baritonului Kálmándy Mihály, regizorului Paolo Bosisio, sopranei Catryn-Wyn Davies și tenorului David Lomelí. A avut privilegiul de a fi nominalizată pentru o bursă de studiu în Viena în cadrul ISA19 (International Summer Academy 2019) pentru a participa la masterclass-uri, workshop-uri și concerte cu artiștii renumiți ai lumii precum bass-baritonul Florian Boesch, tenorul Michael Schade, mezzosoprana Regine Köbler. De la vârsta de 15 ani studiază muzică veche la vioară. A frecventat cursurile de măiestrie ale lui Petr Zeifart (la Oradea, România și la Parma, Italia), Sophie Gent (Vannes, Franța), Bernhard Forck (Sund, Norvegia). A participat la numeroase concerte (în Ungaria, Elveția, Cehia, Italia) cu orchestra “Posticum Iuventutis Internationalis”.

Atrasă de muzica barocă a cântat cu formațiile Quarto D’Oro, Fonte di Gioia, și cu orchestra Transylvania Galante în cadrul Festivalului de Muzică Barocă ’La Stravaganza’ (Cluj-Napoca), la Festivalul Baroc Timișoara și la Musica Barcensis (Brașov). Primul rol cântat public a fost rolul Ernestinei din opera Loccasione fa il ladro de G. Rossini (premieră națională în 2017 Martie). În 2019 a debutat la Opera Maghiară în rolul Prințesei Franceze din singspiel-ul János Vitéz. A debutat în rolul Paminei din opera Flautul fermecat de W. A. Mozart, în premiera din data de 3 Octombrie 2020, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, ulterior și-a făcut debutul și în rolul Norinei din opera Don Pasquale de G. Donizetti.

Repertoriul vocal simfonic poate fi numit unul bogat care cuprinde lucrări de Mendelssohn, Pergolesi, Bach, Händel, Telemann, Buxtehude, Mahler, J. Rutter, Mozart, Carl Philipp Emanuel Bach, Beethoven, Orbán György, Ruzitska György. În noiembrie 2017 a câștigat Premiul I la Concursul International De Interpretare Mozart organizat de Societatea Românã Mozart. Palmaresul ei s-a îmbogățit ulterior cu Marele premiu al Concursului Sabin V. Drăgoi și Premiul special al Filarmonicii „George Enescu” din București, premii obținute în 2020, și cu Premiul II (și încă trei premii speciale) al Concursului Internațional de Canto „Simándy”, organizat la Szeged, Ungaria în 2021.

 

 

Sponsor principal: Astoria & Queen Mary

Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.



Date

Nov 17 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content