Mozart – Requiem

2021. november 18. csütörtök, 19 óra

Enescu – Bartók hangversenyterem 

VOKÁL-SZIMFONIKUS HANGVERSENY

Mozart – Requiem

 

Műsoron:

W. A. Mozart – d-moll Requiem, KV 626

Közreműködnek:

 Lorena Puican – szoprán

 Alexandra Leșiu – mezzoszoprán
Eusebiu Huțan – tenor
Corneliu Huțanu – basszus

Vezényel: Victor Dumănescu

Karigazgató: Lászlóffy Zsolt

Date

Nov 18 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Mozart – Requiem

Thursday, November 18, 2021, 7 p.m.
“Enescu – Bartók” concert hall
VOCAL SYMPHONY CONCERT
In the program
W. A. Mozart – Requiem in D minor, KV 626
Conductor: Victor Dumănescu
Choir conductor: Lászlóffy Zsolt
Soloists: Lorena Puican – soprano
Alexandra Leșiu – mezzo
Eusebiu Huțan – tenor
Corneliu Huțanu – bass

 

Date

Nov 18 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Mozart – Requiem

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ  /  CONCERT VOCAL SIMFONIC

Mozart- Requiem

 În program:

A. Mozart – Requiem în re minor, KV 626/D-moll Requiem, KV 626


  1. Soliști:

 Lorena Puican – soprană

 Alexandra Leșiu – mezzosoprană
Eusebiu Huțan – tenor
Corneliu Huțanu – bas

Dirijor: Victor Dumănescu

Dirijor cor: Lászlóffy Zsolt

 

 

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert cu tematică religioasă. Iubitorii de muzică clasică vor putea audia Requiemul în re minor, KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrare emblematică genului liturgic, Requiemul, va fi prezentat în faţa publicului meloman,  joi, 18 noiembrie, ora 19.00 în sala Enescu-Bartok. Sub bagheta maestrului Victor Dumănescu, discursul sonor va fi unul complex, lucrarea fiind scrisă pentru orchestră, cor şi solişti. Soprana Lorena Puican, mezzosoprana Alexandra Leșiu, tenorul Eusebiu Huțan și basul Corneliu Huțanu sunt cei patru solişti invitaţi ai serii.

Requiemul în re minor este ultima lucrare compusă de Mozart. Fiind nefinalizată, aceasta a fost adusă ulterior la forma sa completă de către unul dintre discipolii geniului, Franz Xaver Süssmayr. Presimțindu-și sfârșitul prematur, se spune că Mozart a compus lucrarea pentru propria sa slujbă funerară. Compozitorul a reuşit să pună pe hârtie primele părți, până la emoționantul fragment Lacrimosa. Elevul său, Süssmayr, ajutat probabil de schițele profesorului, a dus la bun sfârșit compoziția. 

Dirijor și profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, dr. Gheorghe Victor Dumănescu a absolvit în anul 1967, Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi, la clasa de dirijat a maestrului Ion Baciu.

Între anii 1961-1974 a activat ca dirijor al Corului  „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, iar între anii 1974-1984 ca dirijor al Operei Naționale din Iași. Între anii 1984-1994 se reîntoarce în orașul natal ca dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Începând cu anul  1991, Maestrul Victor Dumănescu este profesor permanent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasele de orchestră, dirijat şi clasa de operă. Repertoriul său cuprinde majoritatea titlurilor de operă, operetă și balet aflate în repertoriile curente ale tuturor instituțiilor de profil din țară dar și numeroase lucrări vocal-simfonice aflate în repertoriul curent al filarmonicilor românești. Printre artiştii cu care a colaborat îi amintim pe: Andrei Apostan, Ştefan Ruha, Gabriel Croitoru, Manuela Slătinaru, David Ohanesian, Al. Apoehi, Irina Arkhipova, Carmen Oprişan, Paata Burchuladze. Maestrul Dumănescu este colaborator permanent al instituțiilor de spectacol și de concert din țară și din străinătate, prezența sa pe scenele festivalurilor din: Kiev (Ukraina), Aspendos (Turcia), Sofia (Bulgaria) fiind încununată cu succes de fiecare dată.

Soprana Lorena Puican s-a remarcat încă din liceu la o serie de concursuri de canto, ulterior devenind studentă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Pe parcursul anilor de studiu, a participat la cursuri de măiestrie susținute de artiști lirici de renume mondial, precum Viorica Cortez, Ramon Vargas, Nelly Miricioiu. Soprana Lorena Puican a susținut concerte alături de orchestra Filarmonicii din Cluj, orchestra Operei Maghiare și a Operei Române din același oraș. Un moment cheie al carieriei sale este debutul în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini, rol interpretat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Mezzosoprana Alexandra Leșiu este la rândul ei, absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Distinsă cu nenumărate premii la concursuri de specialitate printre care Concursul Național al Liedului Românesc organizat de soprana Mariana Nicolesco şi concursul International Vocal Competition de la Hong-Kong, în anul 2018 Alexandra Leşiu debutează pe scena Operei Naționale Române din Cluj cu rolul Suzuki din opera pucciniană Madama Butterfly.

Tenorul Eusebiu Huțan a urmat cursurile Academiei clujene de cânt, la clasa profesorului Marius Vlad Budoiu. În perioada studenției și-a conturat şi şi-a dezvoltat formarea artistică, luând parte la cursuri de măiestrie susținute de personalități precum mezzosoprana Viorica Cortez și tenorul Teodor Ilincăi. Primele roluri abordate au fost din repertoriul mozartian, urmând apoi să debuteze pe scena Operei Naționale Române din Cluj în rolul lui Pong din opera Turandot de Giacomo Puccini. Astăzi, din repertoriul său fac parte și rolurile Nemorino (Elixirul dragostei-Gaetano Donizetti) și Alfredo (Traviata-Giuseppe Verdi).

Basul Corneliu Huțanu completează distribuția Requiemului. Studiile muzicale le-a început în orașul său natal, Brăila, la Liceul de Arte Haricleea Darclee. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, participând la cursuri de măiestrie și competiții artistice, precum Haricleea Darclee– Brăila, 2014. În anul 2018, Corneliu Huțanu devine solist la Opera Națională Română din Cluj. Repertoriul artistului liric conţine roluri importante din  opere precum Madama Butterfly, Tannhäuser, Macbeth, La Fanciulla del West și altele. 

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea.

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei și Bihoreanul

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

 

Urmăriți-ne pe:

 

www.facebook.com/filarmonicaoradea 

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea 

 

Vă așteptăm!

Echipa Filarmonicii de Stat Oradea

 

Date

Nov 18 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content