
Kiwanis
Sala de concerte „Enescu – Bartók”
CONCERT VOCAL – SIMFONIC
Kiwanis
Dirijor: Flavius Filip
Soliști:
Bogdan Bohuș – pian
Andrada Ciupeiu – vioară
Larisa Andreea Ștefan – soprană
Maria Duțu – soprană
Ștefan von Korch – tenor
În program:
- Liszt: Concert pentru pian si orchestră nr. 1 MI bemol major, solist pianistul Bogdan Bohuș
- Chausson: Poeme pentru vioară si orchestră, solist violonista Andrada Ciupeiu
- Gluck: Alceste, aria ” Divinitée du Styx” soprana Maria Duțu
- Donizetti: Lucia di Lammermour, aria “Tombe degli avi miei”, tenorul Ștefan von Korch
- Mozart: Die Zauberflöte, aria “O zittre nicht”, soprana Larisa Ștefan
- Weber: Der Freischütz, arietta ” Kommt einschlanker Bursch gegangen” soprana Maria Duțu
- Donizetti: Elixirul dragostei, aria “Una furtiva lagrima”, tenorul Ștefan von Korch
- 8.Offenbach: Les compte d’Hoffmann, aria “Les oiseaux dans la charmille” soprana Larisa Stefan
- Lehár: Văduva veselă, duetul ” Visul meu și fericirea mea ești tu” Maria Duțu cu Ștefan Korch
- Delibes: Lakmé, (Duetul florilor) “Sous les dome epais” Larisa Ștefan cu Maria Duțu
- Donizetti: Elixirul dragostei, duetul “Caro elisir” Larisa Ștefan cu Ștefan Korch
- Verdi: La Traviata, “Brindisi” , Larisa Ștefan, Maria Duțu, Ștefan von Korch
Flavius Filip este dirijor asistent stagiar la Opera Bienne (Elveția), dirijorul Orchestrei de Cameră Carouge din Geneva și directorul muzical al proiectului ”The Geneva International Christian Choir and Orchestra”. A început studiile muzicale la Liceul de Artă din Oradea, specializarea clarinet, avându-l profesor pe Gheorghe Călinescu (șef de compartiment clarinet în Orchestra Simfonică a Filarmonicii). A urmat apoi studiile superioare, la aceeași specializare și cu același profesor, în cadrul Facultății de Muzică a Universității din Oradea. Și-a continuat studiile în Elveția unde pe lângă diploma de artist interpret, a obținut certificare de studii superioare în armonie, teorie și solfegiu, diploma de dirijat coral, studiind cu Michel Corboz și în final diploma de dirijat orchestral, la clasa maestrului Laurent Gay, în 2011 absolvind la această secție Conservatorul Superior de Muzică din Geneva. A participat la o serie de cursuri de măiestrie de dirijat, cele mai recente fiind cu maestrul Jesús López-Cobos, în Elveția având ocazia totodată să asculte în anii 2008-2009 cursurile de vară ale dirijorilor Seiji Ozawa și Simon Rattle. Repertoriul său este deosebit de variat, de la oratoriul baroc până la compoziții contemporane.
Bogdan Bohuș a început studiul pianului la Liceul de Arte din Oradea sub îndrumarea profesoarelor Desanca Ion și Rado Judit și s-a perfecționat în cadrul ciclurilor de licență și masterat ale Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera. Din 2016 activează ca doctorand și asistent universitar în cadrul aceleiași instituții.
Pianistul a câștigat numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la secțiunea trio cu pian și Premiul pentru cel mai bun tânăr acompaniator, ambele la Concursul Internațional Mozart (Cluj-Napoca, 2016, respectiv 2014), premiul II la Concursul Internațional Liszt 200 (Cluj-Napoca, 2011), Premiul I și Premiul special la Concursul Duo pianistic (Cluj-Napoca, 2011). S-a remarcat prin multiplele colaborări cu orchestrele Filarmonicii de Stat Transilvania, Filarmonicii de Stat Oradea și Agile Classical Orchestra, sub bagheta dirijorilor Gottfried Rabl, Tiberiu Soare, Emil Simon, Horvath Jozsef, Janko Zsolt, Cristian Sandu, Dorin Frandeș și Dalma Kovacs. De asemenea a colaborat și cu Academia Sighișoara, Opera Română și Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în ipostaza de acompaniator.
A participat la cursuri de măiestrie din cadrul școlilor de vară TOA Summer Academy (2019), Ecole d`Art Americaines de Fontainebleau (2017) și Sommerakademie Mozarteum Salzburg (2012) și a fost bursier al programului Erasmus plus la Hochschule fur Musik Freiburg (2016), al Yamaha Music Foundation Europe (2014) și al cluburilor Rotary Visio, Rotaract Cluj-Napoca (2012) și Kiwanis Art Oradea (2011). Printre personalitățile remarcabile cu care a avut contact și de care a fost influențat se numără Robert Levin, Martin Hughes, Peter Nelson, cvartetul Ebene, Renaud Capucon, Diana Ligeti, Dana Borșan și Daniel Goiți.
Andrada Ciupeiu, violonistă laureată la numeroase concursuri naționale și internaționale de vioară și muzică de cameră. Lector universitar dr. al Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea, artist instrumentist al Filarmonicii de Stat din Oradea, fondator și președinte al Asociației culturale Aesthete, membru al Fundației „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. A fost inițiată în tainele viorii la Liceul de Artă din Oradea, la clasa prof. Doina Marcu, continuându-și studiile la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea violoniștilor Casiu Barbu și Nicușor Silaghi. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Alexandru Gavrilovici (Berna), Angela Schwartz (Zurich), Petr Zejfart, Michele Barchi (Italia), Rony Rogoff (New York), Horia Maxim (București), Mihaela Anica (Viena). A obținut titlul de Doctor în Muzică în anul 2021 la Universitatea Transilvania din Brașov și Doctor în Arte vizuale în anul 2015 la Universitatea de Vest din Timișoara.
Soprana Larisa Ștefan a fost membră a studioului de operă din cadrul operei din Valencia, Palau de les Arts Reina Sofia, în perioada 2019-2021. Printre cele mai importante activități ale carierei sale artistice sunt rolurile principale în operele Les Mamelles de Tiresias și L’Isola Disabitata la Palau de les Arts Reina Sofia, Il viaggio a Reims în Festivalul de operă Rossini din Pesaro. Alte roluri includ Clorinda din La Cenerentola la Palau de les Arts Reina Sofia, Musetta în La Boheme și Zerlina în Don Giovanni la Opera Română Cluj-Napoca, precum și părți mai mici în diferite opere. Larisa și-a început educația muzicală la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din Pitești, urmând Facultatea de Arte din Oradea sub îndrumarea profesorului Theodore Coresi care este în continuare mentorul său. A fost membră a Academiei Rossiniane din Pesaro (2018), și a studioului de operă Lya Hubic din Cluj-Napoca (2017-2019). De asemenea a participat la mai multe masterclass-uri cu Placido Domingo, Juan Diego Florez, Mariella Devia, Ernesto Palacio și Raúl Gimenez. Ea a avut o bursă timp de 3 ani în cadrul programului Tinere Talente al Fundației Principesa Margareta a României. Larisa este câștigătoarea a mai multor premii precum: Premiul întâi la Concursul Internațional din Albacete, Spania, Marele Premiul la Concursul Internațional de Interpretare Sabin Drăgoi, Timișoara, Premiu Special oferit de Fundația Darclee la Concursul Internațional Haricleea Darclee, Brăila și altele. Printre dirijorii cu care a lucrat se află : Carlo Rizzi, Marc Albrecht, David Crescenzi, Hugo Carrio, Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare, pianistul Roger Vignoles și regizorii: Laurent Pelly, Emilio Sagi, Robert Carsen, Ted Huffman, Elisabetha Courir. Repertoriul Larisei include printre altele Lakme, Regina nopții din Flautul Magic, Adina din Elixirul Dragostei, Gilda din Rigoletto, Lucia di Lammermoor, Elvira din I Puritani, Amina din La Sonnambula, Donna Anna din Don Giovanni.
Soprana Maria-Magdalena Duțu și-a început studiile muzicale la Liceul de Artă Ioan Ștefan Pauliana, din orașul natal. A absolvit secția de Pedagogie Muzicală a Universității Emanuel din Oradea, continuându-și pregătirea muzicală la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca unde a studiat canto cu maestrul Gheorghe Roșu și la Universitatea de Stat din Oradea cu maestrul Theodore Coresi. În 2015-2016 a urmat cursurile Conservatorului de Muzică Arrigo Boito, Parma, Italia, unde a studiat sub îndrumarea sopranei Sanada Reiko. A obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași.
A participat la cursuri de măiestrie cu Georgeta Stoleriu, Jan Schultsz, Detlef Roth și Theodore Coresi. A debutat în rolurile mozartiene Bastienne (Bastien und Bastienne), Despina (Cosi fan tutte) și Susanna (Le nozze di Figaro) în cadrul Festivalului ”Hunedoara Lirică”. A susținut numeroase recitaluri și concerte de arii și lieduri atât în țară, cât și în străinătate. A cântat sub bagheta unor dirijori ca: Florentin Mihăiescu, Janko Zsolt, Sabin Păutza, Juan Cantarell, Ken Tomioka, Ovidiu Niculaș, Leonard Dumitriu, Vladimir Agachi. În prezent este artist liric în cadrul corului Filarmonicii de Stat din Oradea și Lect. univ. dr. la catedra de Muzică din cadrul Universității Emanuel din Oradea.
Ştefan von Korch este laureat al mai multor concursuri de canto prestigioase. Activitatea sa cuprinde numeroase apariții în roluri principale din opere celebre ca: Bărbierul din Sevilla, Rigoletto, La Sonnambula, Don Pasquale, Italiana in Algeri, Elixirul dragostei, Paiate, Flautul fermecat, Lucia di Lammermoor, I Puritani, Falstaff, etc. Este un artist consacrat pe scenele Operelor din România (Bucureşti, Brașov, Cluj, laşi, etc.) şi pe cele din străinătate (Germania, Elveţia, Cehia, Slovacia, Japonia si Italia). Pe lângă cariera solo, a luat parte la nenumărate Gale de Operă în ţară şi în străinătate, având în același timp colaborări şi cu toate Filarmonicile din țară. Este recunoscut și dorit pe marile scene, datorită acutelor sale unice.
Sponsor principal: Astoria & Queen Mary
Mobility partner: D&C Oradea
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters
Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.