Interbelic românesc | INITIO22
Joi, 18 august 2022, ora 20
Cetatea Oradea
CONCERT SIMFONIC
Interbelic Simfonic, Tango românesc
Dirijor: Radu Popa
Solist: Analia Selis (voce)
În program:
- Dacă nu te cunoșteam (Muzică: M. Constantinescu, Versuri: E.Mirea, N.Vlădoianu, N.Constantinescu
- Mână birjar (Muzică: N. Martini, Versuri: P.Sabin, D.Dubal )
- Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă (Muzică și Versuri: Petre Andreescu)
- Nunuto (Muzică și Versuri: Ionel Fernic)
- Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara? (Muzică: Ion Vasilescu, Versuri: N.Constantinescu, N.Vlădoianu)
- Habar n’ai tu (Muzică: Ion Vasilescu, Versuri: E. Mirea)
- Pe boltă când apare luna (Muzică: Ionel Fernic, Versuri: A.Felea)
- Zaraza (Muzică și Versuri: Benjamín Tagle Lara)
- Milonga de mis amores – Milonga (Muzica: Pedro Laurenz, versuri: José María Contursi)
- Ce faci astă seara tu? (Muzică: Gherase Dendrino, Versuri: D.Dubal, P.Sabin)
- Inimă nu fi de piatră (Muzică și Versuri: Edmond Deda)
- Nu se poate (Muzică și Versuri: Henry Mălineanu)
- Sărută-mă! (Muzică și Versuri: Eugen Semo)
ANALIA SELIS
“… un adevărat regal al muzicii de tango…” — Gazeta de Nord Vest
În 2004 a obținut premiul III al Festivalului Internațional Cerbul de Aur (Brașov, România), unde a reprezentat Argentina. Între 2005 și 2014 a repurtat multe succese în cariera sa de cântăreață de pop latino-american, devenind foarte cunoscută în România, unde a interpretat pe cele mai prestigioase scene și a fost invitată a celor mai importante posturi de televiziune și de radio.
În 2014 a început să cânte tango, desfășurând turneul național Vă place Tango? Între 2015 și 2019 a lansat trei mari proiecte de succes: Tango Simfonic (prima ediție), Tango Simfonic “Milonga de mis amores” (ediția a doua) și ArgEnTango. În acest timp a colaborat cu toate orchestrele din România și cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Králové Philharmonic Orchestra), Lituania (Klaipėda Symphony Orchestra), Argentina (National University of Tucumán Symphony Orchestra), sub bagheta unor mari dirijori precum József Horváth, Tiberiu Soare, Radu Popa, Cristian Oroșanu, Kaspar Zehnder ș.a.
De asemenea, a mai cântat alături de marii muzicieni precum Omar Massa (bandoneon), Julián Caeiro (pian), Mariano Castro (pian), Rafael Butaru (vioară), Julio Santillán (chitară), Răzvan Suma (violoncel) ș.a. A fost invitată să cânte și alături de diferite ansambluri, Kamerata Kronstadt, Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ș.a, precum și în cadrul unor importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional “George Enescu” (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipėda (Lituania), Concentus Moraviae Festival (Cehia) ș.a.
În 2021, a lansat un proiect intitulat Symphonic Piazzolla, pentru a celebra centenarul nașterii lui Astor Piazzolla, și pentru a dezvălui astfel publicului o fațetă necunoscută a maestrului tango-ului, interpretându-i muzica în cea mai autentică manieră cu putință.
În 2022 a lansat un proiect de tango românesc numit “Interbelic Simfonic”, dedicat publicului său din România, ca rezultatul al multor ani de dragoste și respect față de acesta.
Tot în 2022 Comitetul Interministerial Argentinian i-a acordat distincția de “Country Brand Ambassador”, ca rezultat al contribuției sale la construirea identității naționale argentiniene în străinătate prin talentul ei impresionant.
În prezent, continuă să promoveze tango-ul tradițional argentinian și muzica lui Astor Piazzolla atât în România, cât și în Europa.
Despre proiect
Iubirea şi respectul meu pentru Româniase materializează prin acest proiect şi este cadoul pe care vreau să îl ofer ţării şi oamenilor care m-au adoptat.
Dorința mea este ca publicul să plece acasă cu mai multă iubire şi respect pentru cultura și istoria muzicală românească.
Am selectat cele mai cunoscute şi frumoase tangouri din perioada interbelică, compuse de: Jean Moscopol, Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Ion Vasilescu şi cântate de personalităţi celebre în muzica şi cultura românească precum Maria Tanase, puse în valoare prin aranjamente pentru orchestră, pian şi voce.
Tangoul interbelic românesc este un tango cu texte, poveşti şi linii melodice puternice, dar tangoul europeaneste, în general, mai blând ca şi caracter.
Tangoul interbelic românesc, prin aranjamentele scrise de Julian Caeiro, este pus în valoare în toatăsplendoarea sa, şi sună aşa cum ar fi sunat dacă ar fi fost compus în Argentina, ţara originii acestui stil muzical atât de indrăgit.
Aranjamente muzicale
Julián Agustín Caeiro
Pianist, aranjator și compozitor specializat în tango, născut în Buenos Aires, Argentina. A urmat studii muzicale la Conservatorul Național de Muzică „Carlos López Buchardo” (IUNA), Școala Populară de Muzică din Avellaneda (EMPA), Universitatea Națională din Lanus (UNLA).
În calitate de pianist, aranjator și regizor muzical, a făcut turnee cu companiile „Tango a Tierra”, „Tango Desire”, „Buenos Aires Company”, „Dramatic Tango” și „Estampas porteñas” prin țări precum Germania, Elveția, Franța, SUA, Japonia, Brazilia, China, Chile, Uruguay.
A cântat ca pianist și aranjator alături de orchestrele simfonice din Avellaneda şi orchestra Camerei Lanús, de cvartetele”Al Límite”, “Almatango” și cvintetului”Altotango“.
A lucrat cu personalități importante din lumea tangoului, precum Guillermo Fernández, Roxana Fontán, Alberto Podestá, Raúl Luzzi, Patricio Villarejo, Fabio
În prezent este director muzical al cvintetului „Elegante Sport” și formează un trio de Tango cu Walther Castro și Emilio Longo.
Sponsor principal: Astoria & Queen Mary
Mobility partner: D&C Oradea
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters
Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.