Interbelic românesc | INITIO22

Joi, 18 august 2022, ora 20

Cetatea Oradea

CONCERT SIMFONIC

Interbelic Simfonic, Tango românesc

Dirijor: Radu Popa

Solist: Analia Selis (voce)

 

În program: 

 1. Dacă nu te cunoșteam 
 2. Mână birjar 
 3. Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă 
 4. Habar n-ai tu 
 5. Sărută-mă 
 6. Ce faci astă seară tu? 
 7. Zaraza 
 8. Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara 
 9. Pe boltă când apare luna 
 10. Nunuțo 
 11. Nu se poate 
 12. Milonga de mis amores 
 13. Inimă nu fi de piatră 
 14. La ultima curda
ANALIA SELIS

„… un adevărat regal al muzicii de tango…” — Gazeta de Nord Vest

Analia Selis s-a născut la Tucumán, Argentina, în 1977. În 1998, a absolvit cursurile de pedagogie muzicală ale Universității de Muzică San Miguel de Tucumán, iar în 2002 cursurile de interpretare vocală din cadrul Longy School of Music din Boston (SUA). În 2003 s-a mutat la București unde locuiește până în prezent.

În 2004 a obținut premiul III al Festivalului Internațional Cerbul de Aur (Brașov, România), unde a reprezentat Argentina. Între 2005 și 2014 a repurtat multe succese în cariera sa de cântăreață de pop latino-american, devenind foarte cunoscută în România, unde a interpretat pe cele mai prestigioase scene și a fost invitată a celor mai importante posturi de televiziune și de radio.

În 2014 a început să cânte tango, desfășurând turneul național Vă place Tango? Între 2015 și 2019 a lansat trei mari proiecte de succes: Tango Simfonic (prima ediție), Tango Simfonic “Milonga de mis amores” (ediția a doua) și ArgEnTango. În acest timp a colaborat cu toate orchestrele din România și cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Králové Philharmonic Orchestra), Lituania (Klaipėda Symphony Orchestra), Argentina (National University of Tucumán Symphony Orchestra), sub bagheta unor mari dirijori precum József Horváth, Tiberiu Soare, Radu Popa, Cristian Oroșanu, Kaspar Zehnder ș.a.

De asemenea, a mai cântat alături de marii muzicieni precum Omar Massa (bandoneon), Julián Caeiro (pian), Mariano Castro (pian), Rafael Butaru (vioară), Julio Santillán (chitară) Răzvan Suma (violoncel) ș.a. A fost invitată să cânte și alături de diferite ansambluri, Kamerata Kronstadt, Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ș.a, precum și în cadrul unor importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional “George Enescu” (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipėda (Lituania) ș.a.

În prezent, continuă să promoveze tango-ul tradițional argentinian și muzica lui Astor Piazzolla atât în România, cât și în Europa.

În 2021, a lansat un proiect intitulat Symphonic Piazzolla, pentru a celebra centenarul nașterii lui Astor Piazzolla, și pentru a dezvălui astfel publicului o fațetă necunoscută a maestrului tango-ului, interpretându-i muzica în cea mai autentică manieră cu putință.

Despre proiect

Iubirea şi respectul meu pentru Româniase materializează prin acest proiect şi este cadoul pe care vreau să îl ofer ţării şi oamenilor care m-au adoptat.

Dorința mea este ca publicul să plece acasă cu mai multă iubire şi respect pentru cultura și istoria muzicală românească.

Am selectat cele mai cunoscute şi frumoase tangouri din perioada interbelică, compuse de: Jean Moscopol, Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Ion Vasilescu şi cântate de personalităţi celebre în muzica şi cultura românească precum Maria Tanase, puse în valoare prin aranjamente pentru orchestră, pian şi voce.

Tangoul interbelic românesc este un tango cu texte, poveşti şi linii melodice puternice, dar tangoul europeaneste, în general, mai blând ca şi caracter.

Tangoul interbelic românesc, prin aranjamentele scrise de Julian Caeiro, este pus în valoare în toatăsplendoarea sa, şi sună aşa cum ar fi sunat dacă ar fi fost compus în Argentina, ţara originii acestui stil muzical atât de indrăgit.

Aranjamente muzicale
Julián Agustín Caeiro

Pianist, aranjator și compozitor specializat în tango, născut în Buenos Aires, Argentina. A urmat studii muzicale la Conservatorul Național de Muzică „Carlos López Buchardo” (IUNA), Școala Populară de Muzică din Avellaneda (EMPA), Universitatea Națională din Lanus (UNLA).

În calitate de pianist, aranjator și regizor muzical, a făcut turnee cu companiile „Tango a Tierra”, „Tango Desire”, „Buenos Aires Company”, „Dramatic Tango” și „Estampas porteñas” prin țări precum Germania, Elveția, Franța, SUA, Japonia, Brazilia, China, Chile, Uruguay.

A cântat ca pianist și aranjator alături de orchestrele simfonice din Avellaneda şi orchestra Camerei Lanús, de cvartetele”Al Límite”, „Almatango” și cvintetului”Altotango“.

A lucrat cu personalități importante din lumea tangoului, precum Guillermo Fernández, Roxana Fontán, Alberto Podestá, Raúl Luzzi, Patricio Villarejo, Fabio

În prezent este director muzical al cvintetului „Elegante Sport” și formează un trio de Tango cu Walther Castro și Emilio Longo.

 

Sponsor principal: Astoria & Queen Mary

Mobility partner: D&C Oradea

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Greco – Catolică de Oradea, Episcopia Romano – Catolică de Oradea Mare, Forumul Cultural Austriac, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Arte, Liceul de Arte, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Topogeoterm și Street Coffee Roasters

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania, Plusz FM și Bihari Napló.

 

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

aug. 18 2022

Time

8:00 pm - 9:30 pm

Location

Cetatea Oradea
Sari la conținut