Dream, pray, love

Joi, 3 martie 2022, ora 19

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ 

CONCERT CORAL

Dream, pray, love

 

Dirijor invitat: Kocsis-Holper Zoltán

Dirijor cor: Lászlóffy Zsolt

 

În program / Műsoron:

 

Monteverdi : Cantate Domino    

L. de Victoria : Laudate Dominum

Mendelssohn : Richte mich, Gott

Rheinberger : Abendlied

Gjeilo : Northern Lights

Whitacre : Five Hebrew Love Songs

Whitacre : Lux Aurumque

Whitacre : Sleep

Gyöngyösi : Te lucis ante terminum

Gy. Orbán : 126. Zsoltar

O. Gjeilo : The Rose

J. Runestad : Alleluia

 

Concertul Dream, pray, love al filarmonicii Oradea, atribuie rolul principal Corului instituției. În data de 3 martie la ora 19.00 în Sala Enescu-Bartok, melomanii sunt așteptați pentru a lua parte la un concert în întregime coral. Programul îmbină piese ale epocii de aur a polifoniei vocale cu piese din contemporaneitate. Compozitorii de muzică corală din ultimele cinci secole se alătură pentru a crea un concert valoros, ce se va desfășura sub bagheta dirijorului-invitat Kocsis-Holper Zoltán.

Prima lucrare din concert va fi Cantate domino de Claudio Monteverdi, un motet (piesă religioasă) din anul 1615, compus pentru 6 voci. Textul este în limba latină și provine din Psalmul 98. În continuare va fi prezentată piesa Laudate dominum de

Tomás Luis de Victoria, compusă în secolul al XVI-lea. În această perioadă, creația corală s-a aflat la cea mai mare înflorire a sa, de la începuturile istoriei muzicii și până astăzi. Rămânem în sfera religioasă, însă ne transpunem în Romantism cu motetul Richte mich, Gott de Felix Mendelssohn-Bartholdy. De data aceasta, piesa este cântată în limba germană, cu origine în Psalmul 43 și este compusă pentru 8 voci. În continuare, Abendlied este considerată cea mai reușită lucrare religioasă a compozitului Joseh Rheinberger. Acesta a compus prima versiune a piesei la doar 15 ani, dedicând-o corului pe 6 voci. Textul german provine din narațiunea biblică Apariția lui Iisus pe drum spre Emmaus, regăsită în varianta germană a bibliei, scrisă de Martin Luther. Piesa Nothern Lights aparține compozitorului Ola Gjeilo. Compozitor de origine norvegiană, Ola Gjeilo este unul dintre cei mai tineri compozitori de muzică corală, cu o creație deja consacrată. Northern Lights folosește ca fundament textul religios din Cântecul lui Solomon, dar este inspirată și de fenomenul nordic aurora boreală sau luminile nordului. Următoarele 3 piese din program aparțin compozitorului Eric Whitacre, care face parte din aceeași tânără generație de muzicieni, precum Gjeilo. Prima dintre acestea este de fapt o colecție de 5 piese Five Hebrew Love Songs. Eric Whitacre a primit 5 poeme de la iubita sa de origine ebraică, urmând să le transpună în muzică. Textul așadar, aparține Hilei Plitmann, iar muzica lui Whitacre, fiind exprimată dragostei celor doi tineri. Piesa Lux aurumque are ca tematică Crăciunul. A fost compusă în anul 2000 și se bazează pe poezia latină cu același nume, în care este descrisă lumina ce mângâie copilul nou-născut. Cea de-a treia piesă, Sleep, este inspirată din poezia Stopping By Woods on a Snowy Evening de Robert Frost. Aceasta a fost compusă la comanda mezzosopranei Julia Armstrong, în amintirea părinților ei. Din epoca contemporană face parte și lucrarea Te lucis ante terminum de Levente Gyöngyösi. Aceasta a fost compusă în anul 2003 pentru 4 voci, în memoria pianistului Péter Tóth. Textul acesteia este inspirat din Imnul Sfântului Grigore. Creația corală maghiară va fi exprimată în continuare prin piesa 126. Zsoltar a compozitorului Orbán György. Tematica religioasă a acesteia reiese încă din titlu, acesta traducându-se drept Psalmul 126. Programul concertului mai aduce o dată pe scenă o mostră din creația compozitorului Ola Gjeilo, prin piesa The Rose. O lucrare de o sensibilitate rară, fără a avea tematică religioasă, The Rose este una dintre cele mai noi piese de muzică corală și este inclusă în albumul Winter songs. În încheiere, Alleluia de Jake Runestad, un alt compozitor tânăr care împrospătează permanent repertoriul coral. Titlul sugestiv încununează concertul predominant religios ce va fi susținut de Corul Filarmonicii de Stat Oradea.

Dirijorul Zoltán Kocsis-Holper și-a început studiile muzicale în orașul natal, Sopron, din Ungaria. În anul 2001 a înființat Corul de amatori Kórus Spontánusz, abia după aceea urmând cursurile Academiei de Muzică Franz Liszt din Budapesta, la secțiile Canto și Pedagogie muzicală. Imediat după absolvire, acesta a activat ca profesor și dirijor de cor la Școlile Jozsef Horvath din Sopron și Bela Bartok din Budapesta. În ceea ce privește cariera de dirijor, acesta a condus mai multe ansambluri corale din Sopron și Raiding (Austria) și a colaborat cu Corul Radio Maghiar și Olandez și Corul de Cameră al Olandei.

Kocsis-Holper Zoltán

dirijor, solist și profesor de muzică, laureat al premiilor Artisjus și KÓTA.

Membru în Comisia pentru Arte în cadrul Asociației Naționale Maghiare a corurilor, orchestrelor și ansamblurilor de muzică populară-KÓTA, în perioada 2016-2020, dirijor adjunct al Corului Naţional.

În anul 2001 devine dirijorul fondator al Corul Spontánusz din Sopron cu care colaborează și activează până în prezent. În ultimele două decenii a stat la pupitrul dirijoral al formațiunilor corale recunoscute și apreciate la nivel național: Corul Szent Mihály (2005-2011), Corul Reformat Gárdonyi Zoltán (2004-2017), Corul Franz Liszt din Raiding- Austria (2011-2017), Corul cameral Vass Lajos din Budapesta (2017-2020).

Susținerea de concerte alături de corurile de amatori este întregită de o bogată activitate artistică și dirijorală alături de Corul Radio Maghiar, Corul Național Maghiar, Orchestra Dohnányi din Budafok, de participarea la al 6-lea Masterclass-Eric Ericson unde a avut ocazia de a dirija Corul Radio Olandez și Corul cameral Olandez.

Pe lângă activitatea artistică maestrul Kocsis-Holper Zoltán deține și o bogată acivitate didactică și pedagogică. Timp de opt ani de zile a fost cadru didactic al Școlii elementare de muzică din Sopron acolo unde 2 ani de zile a ocupat și funcția de director adjunct. Totdată de-alungul anilor este profesor la catedra de dirijat din cadrul unor instituții de renume: Universitatea de Muzică Liszt Ferenc și  Liceul de muzică Bartók Béla.

De-alungul activității didactice dirijorul Kocsis- Holper Zoltán se remarcă și prin susținerea de Masterclassuri de specialitate atât la nivel național cât și internațional. În 2017, Kocsis- Holper Zoltán fondator și organizator al Masterclassurilor Naționale Avizó, la invitația Instuției Culturale Maghiare din Peking, timp de trei zile susține în Japonia un masterclass de specialitate având ca tematică Tehnicile de predare și tehnicile de aplicare a metodei Kodály. În 2018 maestrul  este invitat ca mentor și conducător de curs în cadrul Festivalului Europa Cantat din Tallinn, eveniment organizat de Asociația Corurilor din Europa. În vara lui 2019, alături de Józsa Mónika, este profesor invitat al atelierelor de dirijat din cadrul cursurilor de vară din Slovacia.

Premii și dinstincții:

2008 – laureat al Premiului Tinere Talente- Sopron

2018 – Premiul I – Concurs Național de dirijat In memoriam Lantos Rezső

2018 – Premiul publicului – Concurs Național de dirijat In memoriam Lantos Rezső

2011- locul 7 la Concursul Internațional al tinerilor dirijori și Premiul Special oferit de Corul Maghiar Radio

2013 – Premiul I obținut la Concursul Naținal coral cu Corul Liceului de Muzică Bartók Béla

În 2008 la Graz respectiv în 2014 la Riga,  în calitate de dirijor, alături de Corul Spontanus în urma participării la Olimpiada Corală obține medalia de aur și medalia de argint

2016 – locul 3,  locul 6, Premiul Special în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Concursului Internațional Coral Bartók Béla- Debrecen

2015 – locul 2 și Premiul special pentru cea mai bună interpretare a lucrărilor corale – Concursul Internațional al tinerilor dirijori- ediția a VIII-a, Torino, Italia

Întreaga activitate profesională de până acum, a maestrului Kocsis- Holper Zoltán,  a fost încununată de obținerea a două dinstincții inportante: Premiul Artisjus – Debrecen 2018 și Premiul KÓTA – 2019.

În prezent maestrul Kocsis-Holper Zoltán este prim-dirijorul Corului Kodály din Debrecen.

Date

Mar 03 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:20 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Dream, pray, love

2022. március 3., csütörtök, 19 óra

Enescu – Bartók hangversenyterem 

KÓRUSHANGVERSENY

Dream, pray, love

 

Meghívott karnagy: Kocsis-Holper Zoltán

Karigazgató: Lászlóffy Zsolt

Műsoron:

Monteverdi : Cantate Domino    

L. de Victoria : Laudate Dominum

Mendelssohn : Richte mich, Gott

Rheinberger : Abendlied

Gjeilo : Northern Lights

Whitacre : Five Hebrew Love Songs

Whitacre : Lux Aurumque

Whitacre : Sleep

Gyöngyösi : Te lucis ante terminum

Gy. Orbán : 126. Zsoltar

O. Gjeilo : The Rose

J. Runestad : Alleluia

 

Kocsis-Holper Zoltán

karnagy, szólóénekes, zenetanár

Artisjus- és KÓTA-díjas karnagy, szólóénekes és zenetanár, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) művészeti bizottsági tagja, 2016- 2020 között a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese.

A soproni Kórus Spontánusz alapító karnagya, amely együttessel 2001 óta dolgoznak együtt. Számos együttes művészeti vezetését látta el az elmúlt közel két évtizedben: Szent Mihály Énekkar (2005-2011), Gárdonyi Zoltán Református Énekkar (2004-2017), doborjáni MGV Franz Liszt Raiding (2011-2017), valamint a budapesti Vass Lajos Kamarakórus (2017-2020).

Dolgozott és koncertezett már jó néhány amatőr kórus mellett a Magyar Rádió Énekkarával, a Nemzeti Énekkarral, a Budafoki Dohnányi Zenekarral, valamint a 6. Eric Ericson Mesterkurzuson a Holland Rádió Énekkarával és a Holland Kamarakórussal. Tanított karvezetést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, és nyolc évig a soproni Horváth József AMI tanára – 2 évig igazgatóhelyettese – volt.

Rendszeresen vezet kurzusokat. A saját szervezésű Avizó Karvezetői Kurzusokon felül 2017-ben a Pekingi Magyar Kulturális Intézet meghívására háromnapos előadássorozatot tartott Kínában a Kodály-módszerről és annak gyakorlati felhasználásáról. Az Európai Kórusszövetség által szervezett 2018-as tallinni Europa Cantat kórusfesztiváljának egyik kurzusvezetője volt. 2018 és 2019 nyarán a felvidéki nyári egyetemek karvezetés műhelyét vezette Józsa Mónikával közösen.

Eredmények, díjak

2008-ban Sopron Ifjú Tehetsége-díjat kapott szülővárosától. Ugyanezen évben a Lantos Rezső emlékére rendezett Fiatal Karvezetők Országos Versenyén I. díjat és közönség díjat nyert.

2011-ben a 6. Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyén 7. helyezést és a Magyar Rádió Énekkarának különdíját kapja.

2013-ban a VIII. Országos Énekkari Verseny 1. díját nyerte meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kórusával.

A Kórus Spontánusszal a grazi (2008) és rigai (2014) Kórusolimpián egyaránt arany- és ezüstérmes minősítéseket szerzett, 2016-ban pedig a debreceni XXVII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen ért el 3. és 6. helyet, valamint különdíjat.

2015-ben Torinóban, a Fiatal Karvezetők 8. Nemzetközi Versenyén II. helyezést és az olasz kórusművek legjobb előadásáért járó különdíjat nyert.

Kiemelkedő szakmai munkásságát 2018 decemberében Artisjus-díjjal, 2019-ben KÓTA-díjjal ismerték el.

 

 

Date

Mar 03 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:20 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Dream, pray, love

Joi, 3 martie 2022, ora 19

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ 

CONCERT CORAL

Dream, pray, love

 

Dirijor invitat: Kocsis-Holper Zoltán

Dirijor cor: Lászlóffy Zsolt

 

În program / Műsoron:

 

Monteverdi : Cantate Domino    

L. de Victoria : Laudate Dominum

Mendelssohn : Richte mich, Gott

Rheinberger : Abendlied

Gjeilo : Northern Lights

Whitacre : Five Hebrew Love Songs

Whitacre : Lux Aurumque

Whitacre : Sleep

Gyöngyösi : Te lucis ante terminum

Gy. Orbán : 126. Zsoltar

O. Gjeilo : The Rose

J. Runestad : Alleluia

 

Concertul Dream, pray, love al filarmonicii Oradea, atribuie rolul principal Corului instituției. În data de 3 martie la ora 19.00 în Sala Enescu-Bartok, melomanii sunt așteptați pentru a lua parte la un concert în întregime coral. Programul îmbină piese ale epocii de aur a polifoniei vocale cu piese din contemporaneitate. Compozitorii de muzică corală din ultimele cinci secole se alătură pentru a crea un concert valoros, ce se va desfășura sub bagheta dirijorului-invitat Kocsis-Holper Zoltán.

Prima lucrare din concert va fi Cantate domino de Claudio Monteverdi, un motet (piesă religioasă) din anul 1615, compus pentru 6 voci. Textul este în limba latină și provine din Psalmul 98. În continuare va fi prezentată piesa Laudate dominum de

Tomás Luis de Victoria, compusă în secolul al XVI-lea. În această perioadă, creația corală s-a aflat la cea mai mare înflorire a sa, de la începuturile istoriei muzicii și până astăzi. Rămânem în sfera religioasă, însă ne transpunem în Romantism cu motetul Richte mich, Gott de Felix Mendelssohn-Bartholdy. De data aceasta, piesa este cântată în limba germană, cu origine în Psalmul 43 și este compusă pentru 8 voci. În continuare, Abendlied este considerată cea mai reușită lucrare religioasă a compozitului Joseh Rheinberger. Acesta a compus prima versiune a piesei la doar 15 ani, dedicând-o corului pe 6 voci. Textul german provine din narațiunea biblică Apariția lui Iisus pe drum spre Emmaus, regăsită în varianta germană a bibliei, scrisă de Martin Luther. Piesa Nothern Lights aparține compozitorului Ola Gjeilo. Compozitor de origine norvegiană, Ola Gjeilo este unul dintre cei mai tineri compozitori de muzică corală, cu o creație deja consacrată. Northern Lights folosește ca fundament textul religios din Cântecul lui Solomon, dar este inspirată și de fenomenul nordic aurora boreală sau luminile nordului. Următoarele 3 piese din program aparțin compozitorului Eric Whitacre, care face parte din aceeași tânără generație de muzicieni, precum Gjeilo. Prima dintre acestea este de fapt o colecție de 5 piese Five Hebrew Love Songs. Eric Whitacre a primit 5 poeme de la iubita sa de origine ebraică, urmând să le transpună în muzică. Textul așadar, aparține Hilei Plitmann, iar muzica lui Whitacre, fiind exprimată dragostei celor doi tineri. Piesa Lux aurumque are ca tematică Crăciunul. A fost compusă în anul 2000 și se bazează pe poezia latină cu același nume, în care este descrisă lumina ce mângâie copilul nou-născut. Cea de-a treia piesă, Sleep, este inspirată din poezia Stopping By Woods on a Snowy Evening de Robert Frost. Aceasta a fost compusă la comanda mezzosopranei Julia Armstrong, în amintirea părinților ei. Din epoca contemporană face parte și lucrarea Te lucis ante terminum de Levente Gyöngyösi. Aceasta a fost compusă în anul 2003 pentru 4 voci, în memoria pianistului Péter Tóth. Textul acesteia este inspirat din Imnul Sfântului Grigore. Creația corală maghiară va fi exprimată în continuare prin piesa 126. Zsoltar a compozitorului Orbán György. Tematica religioasă a acesteia reiese încă din titlu, acesta traducându-se drept Psalmul 126. Programul concertului mai aduce o dată pe scenă o mostră din creația compozitorului Ola Gjeilo, prin piesa The Rose. O lucrare de o sensibilitate rară, fără a avea tematică religioasă, The Rose este una dintre cele mai noi piese de muzică corală și este inclusă în albumul Winter songs. În încheiere, Alleluia de Jake Runestad, un alt compozitor tânăr care împrospătează permanent repertoriul coral. Titlul sugestiv încununează concertul predominant religios ce va fi susținut de Corul Filarmonicii de Stat Oradea.

Dirijorul Zoltán Kocsis-Holper și-a început studiile muzicale în orașul natal, Sopron, din Ungaria. În anul 2001 a înființat Corul de amatori Kórus Spontánusz, abia după aceea urmând cursurile Academiei de Muzică Franz Liszt din Budapesta, la secțiile Canto și Pedagogie muzicală. Imediat după absolvire, acesta a activat ca profesor și dirijor de cor la Școlile Jozsef Horvath din Sopron și Bela Bartok din Budapesta. În ceea ce privește cariera de dirijor, acesta a condus mai multe ansambluri corale din Sopron și Raiding (Austria) și a colaborat cu Corul Radio Maghiar și Olandez și Corul de Cameră al Olandei.

Kocsis-Holper Zoltán

dirijor, solist și profesor de muzică, laureat al premiilor Artisjus și KÓTA.

Membru în Comisia pentru Arte în cadrul Asociației Naționale Maghiare a corurilor, orchestrelor și ansamblurilor de muzică populară-KÓTA, în perioada 2016-2020, dirijor adjunct al Corului Naţional.

În anul 2001 devine dirijorul fondator al Corul Spontánusz din Sopron cu care colaborează și activează până în prezent. În ultimele două decenii a stat la pupitrul dirijoral al formațiunilor corale recunoscute și apreciate la nivel național: Corul Szent Mihály (2005-2011), Corul Reformat Gárdonyi Zoltán (2004-2017), Corul Franz Liszt din Raiding- Austria (2011-2017), Corul cameral Vass Lajos din Budapesta (2017-2020).

Susținerea de concerte alături de corurile de amatori este întregită de o bogată activitate artistică și dirijorală alături de Corul Radio Maghiar, Corul Național Maghiar, Orchestra Dohnányi din Budafok, de participarea la al 6-lea Masterclass-Eric Ericson unde a avut ocazia de a dirija Corul Radio Olandez și Corul cameral Olandez.

Pe lângă activitatea artistică maestrul Kocsis-Holper Zoltán deține și o bogată acivitate didactică și pedagogică. Timp de opt ani de zile a fost cadru didactic al Școlii elementare de muzică din Sopron acolo unde 2 ani de zile a ocupat și funcția de director adjunct. Totdată de-alungul anilor este profesor la catedra de dirijat din cadrul unor instituții de renume: Universitatea de Muzică Liszt Ferenc și  Liceul de muzică Bartók Béla.

De-alungul activității didactice dirijorul Kocsis- Holper Zoltán se remarcă și prin susținerea de Masterclassuri de specialitate atât la nivel național cât și internațional. În 2017, Kocsis- Holper Zoltán fondator și organizator al Masterclassurilor Naționale Avizó, la invitația Instuției Culturale Maghiare din Peking, timp de trei zile susține în Japonia un masterclass de specialitate având ca tematică Tehnicile de predare și tehnicile de aplicare a metodei Kodály. În 2018 maestrul  este invitat ca mentor și conducător de curs în cadrul Festivalului Europa Cantat din Tallinn, eveniment organizat de Asociația Corurilor din Europa. În vara lui 2019, alături de Józsa Mónika, este profesor invitat al atelierelor de dirijat din cadrul cursurilor de vară din Slovacia.

Premii și dinstincții:

2008 – laureat al Premiului Tinere Talente- Sopron

2018 – Premiul I – Concurs Național de dirijat In memoriam Lantos Rezső

2018 – Premiul publicului – Concurs Național de dirijat In memoriam Lantos Rezső

2011- locul 7 la Concursul Internațional al tinerilor dirijori și Premiul Special oferit de Corul Maghiar Radio

2013 – Premiul I obținut la Concursul Naținal coral cu Corul Liceului de Muzică Bartók Béla

În 2008 la Graz respectiv în 2014 la Riga,  în calitate de dirijor, alături de Corul Spontanus în urma participării la Olimpiada Corală obține medalia de aur și medalia de argint

2016 – locul 3,  locul 6, Premiul Special în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Concursului Internațional Coral Bartók Béla- Debrecen

2015 – locul 2 și Premiul special pentru cea mai bună interpretare a lucrărilor corale – Concursul Internațional al tinerilor dirijori- ediția a VIII-a, Torino, Italia

Întreaga activitate profesională de până acum, a maestrului Kocsis- Holper Zoltán,  a fost încununată de obținerea a două dinstincții inportante: Premiul Artisjus – Debrecen 2018 și Premiul KÓTA – 2019.

În prezent maestrul Kocsis-Holper Zoltán este prim-dirijorul Corului Kodály din Debrecen.

Date

Mar 03 2022
Expired!

Time

7:00 pm - 8:20 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content