Concert Joseph Haydn și Antonín Dvořák

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ / Enescu – Bartók hangversenyterem

Dirijor / Vezényel: CIPRIAN MARINESCU

Solist / Közreműködik: RĂZVAN SUMA – violoncel / gordonka

Concertul simfonic al Filarmonicii de Stat Oradea aduce în fața publicului două lucrări valoroase: Concertul nr. 4 pentru violoncel și orchestră în Re major de Joseph Haydn și Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák. Alături de orchestra filarmonicii orădene, protagoniștii serii vor fi dirijorul Ciprian Marinescu și solistul Răzvan Suma.

Concertul nr. 4 pentru violoncel și orchestră în Re major de Joseph Haydn este învăluit în mister, deoarece nu se cunoaște cu certitudine autenticitatea acestuia. Cu toate acestea, lucrarea care poartă numele marelui clasic este considerată o capodoperă, o lucrare valoroasă din creaţia haydiană.

Incertitudinea originii concertului provine din mai multe surse. Pe de-o parte, Haydn a compus un număr imens de lucrări, în cele trei decenii în care a lucrat la curtea nobiliară Eszterházy și din această cauză, nu se cunoaște dacă într-adevăr toate acestea au fost compuse de marele clasic. Pe de altă parte, o copie  a concertului menţionat, aflată la Viena îl nominalizează pe un anume Signore Costanzi (probabil Giovanni Battista Costanzi da Roma) ca fiind posibilul compozitor. Din punct de vedere muzical, anumite trăsături ale concertului cum ar fi  motivele sincopate folosite adesea și tonalitatea minoră din mișcările lente îl trădează pe Haydn.

Chiar și aşa, aflată sub semnul întrebării în ceea ce privește originalitatea sa, lucrarea face parte din seria concertelor pentru violoncel şi este interpretată cu succes pe marile scene internaționale.

În partea a doua a serii, publicul va avansa cu câteva decenii muzicale, ajungând la creația lui Antonín Dvořák. Cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la nașterea compozitorului, sub bagheta maestrului dirijor Ciprian Marinescu, filarmonica orădeană va interpreta Simfonia a VIII-a, op. 88.

Lucrarea este strâns legată de un succes personal al compozitorului ceh, admis la Academia Cehă de Științe, Literatură și Arte. Dvořák însuşi a menționat faptul că simfonia a fost compusă în semn de mulțumire pentru acceptarea sa la Academie, recunoștința sa  îndreptându-se în mod deosebit către Împăratul Franz Joseph care l-a susţinut şi încurajat totodată. Datorită faptului că Dvořák nu a scos la lumină mult timp primele sale 4 simfonii, considerându-le prea puțin demne pentru natura sa artistică, lucrarea a purtat inițial numele de Simfonia a IV-a. Compusă într-o notă de optimism, conținând influențe ale folclorului ceh, pe care compozitorul le-a iubit atât de mult, lucrarea s-a bucurat de aprecierea publicului chiar de la premieră, atunci când la pupitru s-a aflat însuși Antonín Dvořák.

Parteneri: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea

Vă așteptăm!

Echipa Filarmonicii de Stat Oradea

Date

Sep 23 2021
Expired!

Time

7:00 pm - 8:30 pm

Location

Filarmonica de Stat Oradea

Organizer

Filarmonica de Stat Oradea
Facebook
Instagram
Skip to content