Armonia
Joi, 3 februarie, publicul orădean este invitat la o călătorie prin lumea muzicii ruse din secolul al XIX-lea, la Filarmonica de Stat Oradea. Cele două lucrări propuse aparțin compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski, ambele făcând parte din repertoriul simfonic. Cu alte cuvinte, vor putea fi ascultate Uvertura fantezie „Romeo și Julieta” și Simfonia a IV-a în fa minor, op 36. Concertul va avea loc la Sala Enescu-Bartók în data de 3 februarie, începând cu ora 19 și va fi dirijat de maestrul Alpaslan Ertüngealp.
În program:
Piotr Ilici Ceaikovski
Uvertura fantezie „Romeo și Julieta”
Simfonia a IV-a în fa minor, op 36
Dirijor: Alpaslan Ertüngealp
Piotr Ilici Ceaikovski a fost primul compozitor rus din perioada romantică, care a impresionat prin muzica sa și care a adus muzica cultă rusă pe marile scene internaționale. Acesta s-a remarcat prin lucrări scenice precum baletele Lacul lebedelor și Spărgătorul de nuci și opera Evgheni Oneghin, dar și prin lucrări scrise pentru orchestră, enumerând aici Uvertura 1812 sau cele 7 simfonii.
Uvertura fantezie „Romeo și Julieta” este o lucrare orchestrală, bazată pe piesa dramaturgului William Shakespeare, cu același nume. Atras de geniul englez, Ceaikovski a compus și alte lucrări ce au la bază piesele de teatru Furtuna și Hamlet. În cazul celei de față, un rol important în compunerea acesteia, l-a jucat compozitorul Mily Alekseyevici Balakirev. Acesta l-a îndemnat pe tânărul Ceaikovski să compună o piesă cu substrat shakespearian, dându-i sugestii chiar și în legătură cu structura poemului simfonic și exprimându-și opinia și în legătură cu tonalitățile pe care le-ar putea folosi.
Simfonia a IV-a în fa minor, op 36 a fost scrisă între anii 1877-1878 și a avut premiera la Societatea Muzicală Rusă de la Moscova, în data de 22 februarie 1878, avându-l la pupitru pe Nikolai Rubinstein. Aceasta a primit denumirea ulterioară Destinul, deoarece un motiv ce reprezintă destinul uman, este exprimat încă de la primele măsuri ale simfoniei. Însuși compozitorul a declarat faptul că metafora aduce „puterea destinului care împiedică omul să își atingă țelurile”.
Dirijorul Ertüngealp Alpaslan și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Istanbul, studiind pianul. A devenit apoi licențiat al Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, aprofundând astfel instrumentul și fiind remarcat pentru talentul său. Pe lângă acestea, Ertüngealp Alpaslan a ales să studieze și arta dirijorală. În anul 2002 acesta a câștigat Competiția Internațională de Dirijat „Dimitris Mitropoulos” din Atena, afirmându-se ca dirijor. Un punct de referință din cariera sa l-a reprezentat apropierea de Claudio Abbado, Ertüngealp fiind invitat ca asistent al maestrului, în anul 2011. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Urmăriți-ne pe:
www.filarmonicaoradea.ro
www.facebook.com/filarmonicaoradea
https://www.instagram.com/filarmonicaoradea
Vă așteptăm!
Echipa Filarmonicii de Stat Oradea
Partener principal: D&C Oradea
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Broderie cu suflet, Ardevis SRL, Duran’s, Street Coffee Roasters și Topogeoterm
Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul, Radio Transilvania și Plusz FM.